MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Får Tobé ”stanna hemma” nu?

Posted on

Det är ingen hemlighet att jag inte ger speciellt mycket för moderaternas nuvarande ordförande i justitieutskottet Tomas Tobé. I februari förutspådde jag att hans dagar som partisekreterare var räknade i samband med hans agerande efter AKB:s uttalande om ett samarbete med SD.

I juni besannades min profetia och Tobé sparkades snett nedåt och blev tilldelad posten som rättspolitisk talesperson och ordförande i justitieutskottet – det utskott som bland annat arbetar med hur brott ska bekämpas och förhindras!

Nu är väl frågan om inte Tobé, på rekordkort tid, även förverkat sitt mandat att bibehålla den position han innehar nu inom sitt parti!?

Anledningen till min analys är Tobés uttalade stöd till förre finansminister Anders Borg efter dennes beteende och handlingar på en privat fest. På Twitter skrev Tobé ”Alla kan göra fel.

Det är för mig ett mycket märkligt uttalande och helt obegripligt av någon som  är rättspolitisk talesperson och innehar posten som ordförande för justitieutskottet när någon uppenbarligen blottat sig samt sexuellt ofredat och kränkt personer vid en privat fest.

Det är ett riktigt klavertramp av någon som har som förtroendeuppdrag att arbeta för att bekämpa och förhindra brott när någon av allt att döma begått en handling som strider mot svensk lagstiftning!

Jodå, Tobé gör som han brukar när det börjar blåsa – han vänder kappan efter vinden och snurrar till som en vindflöjel och har nu sagt:

Några har tolkat kommentaren, som var och är på ett personligt plan, som att jag tar lätt på att någon kallar någon för ‘hora’ eller på ev. ofredanden. Det gör jag verkligen inte.

Nej, kanske inte tar lätt på att någon ofredar någon eller kallar någon för ”hora”, men helt uppenbart är att det beror på vem denna någon är!

Kanske hade det, utifrån det uppdrag han innehar, varit bättre om Tobé hade bitit sig i tungan och satt sig på sina Twitter-tummar. Kanske skulle han ha dragit sig till minnes den debattartikel han i början av sommaren skrev tillsammans med sin partiledare under rubriken:

Skarpare lagar kan minska sexualbrotten

I texten går bland annat att läsa:

Otryggheten och bristande lag och ordning är ett av de stora problem som Sverige står inför och som vi måste klara att lösa. Moderaternas uppgift är att ta Sverige ända dit vi kan nå. 

Vårt samhällskontrakt bygger på att den som begår brott också ska möta dess konsekvenser och möta påföljden. 

Man ska inte behöva oroa sig för att bli våldtagen eller sexuellt ofredad när man går ut för att roa sig. Står man inte ut med att kvinnor lever fritt och tar för sig, då ska man själv stanna hemma.

Frågan är om inte Tomas Tobé inom kort själv kommer att få ”stanna hemma” när han gång på gång visar sig ha ett politiskt självskadebeteende. Han är helt uppenbart ett sänke för moderaterna och med tanke på hur förtroendet för partiet under första halvåret av 2017 sakta men säkert närmat sig bottnen vore det inte helt ologiskt om partistyrelsen bestämmer sig för att kapa linan helt istället för att fortsätta flytta sänket längre ner!

Moderaterna visade som sagt redan i juni att förtroendekapitalet för Tobé var något mer än naggat i kanten när han petades som partisekreterare. Nu har nog Christoffer Fjellner och övriga i den moderata partistyrelsen huvudbry hur man ska hantera sin rättspolitiska talespersons eventuella framtid inom partiet!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.