MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Fårakläderna har fallit…

Posted on

I sitt installationstal som nyvald moderat partiledare 2017 tillskrev sig Ulf Kristersson själv karaktärsdraget av att vara ”den vuxne i rummet”. Idag är det nog en helt annan egenskap som moderatledaren gett ett ansikte!

Kristersson valdes av partiet efter att hans företrädare Anna Kinberg Batra gläntat på dörren till ett samarbete med SD och därmed blivit starkt ifrågasatt. Till slut fick partiet nog och tvingade AKB till avgång!

Det var en tydlig markering från moderaterna att man inte accepterade att partiet skulle ta den vägen, men kanske borde man ändå ha anat vartåt det lutade när Kristersson i installationstalet sa:

Det har funnits tecken att det inte varit förtroendefulla samtal mellan partierna ibland. Man pratar ibland om varandra istället för med varandra. Det är dåligt, det tänker jag inte bidra till.”

Visserligen var det med anspelning på behovet av att stärka det fortsatta allianssamarbetet, men frågan är om han inte redan då smygtittat genom den dörrspringa AKB lämnade efter sig.

Efter valet sprack allianssamarbetet och moderaterna, tillsammans med KD, lämnades att upprätthålla de konservativa alternativet. Ebba Busch Thor var då snabb att ändra färdriktning och valde att på vid gavel öppna bakdörren för att dra sitt parti långt ut på högerkanten.

KD:s grundläggande KRISTNA värderingar och DEMOKRATISKA synsätt lades snabbt åt sidan för att vinna mark i opinionsmätningar och om möjligt stärka sin maktposition!

Ulf Kristersson var däremot vid det läget fortfarande lite avvaktande och förmodligen var det med tanke på att han drog sig till minnes det löfte han givit sina partikamrater och väljare i sitt installationstal:

”Jag har aldrig öppnat någon dörr för SD. Det är inte med dem jag vill att vi ska samtala, samarbeta eller regera!”

I dagarna har vi dock blivit varse vad Ulf Kristerssons löfte är värt. Ett löfte han också givit och stått upp för under hela valrörelsen och även efteråt. Det var nog inte bara Hédi Fried som lät sig luras av de fina orden. Det var många som hoppades att det verkligen fanns substans bakom orden!

Men nu har vi alltså fått bekräftat att Kristersson inte är något annan än en Ulf i fårakläder! Här ska byggas nya allianser – till vilket pris som helst!

Jag har tidigare sagt/skrivit att vi måste dra lärdom av historien, men det handlar också om att kritiskt granska nu- och närtiden. Kristerssons ”nyvunna” samarbetspartner har i närtid visat var de står rent ideologiskt. Det kan INGEN ha missat!

När det börjat blåsa kring enskilda partirepresentanter och det har fått medial uppmärksamhet har SD ”rensat upp” och pratar om ”nolltolerans”. Ändå poppar nya ”snedsteg” upp med jämna mellanrum och har så gjort sedan 2010, när de blev ett riksdagsparti. Inte bara på lokal nivå utan även inom partitoppen!

Hur Kristersson kan säga sig vara ”den vuxne i rummet” och samtidigt blunda för verkligheten gör som sagt att det snarare är en annan, mindre klädsam, egenskap som moderatledaren personifierar!

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.