MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Färdiggrillat för alliansen?

Posted on

Sånär som på en vecka är det ett och ett halvt år kvar till valet 2014! De politiska budskap som levereras blir allt viktigare för att fånga väljarnas intresse och valrörelsen är, trots de 18 månaderna kvar, i full gång.

Den moderatledda regeringens korvar hade knappt hunnit grillats klart förrän den till synes perfekta fasaden och sammanhållningen inom alliansen fick sig några törnar.

Partierna, som i Maramö verkade överens om det mesta, visade återigen prov på att hur oeniga de egentligen är – bland annat om NATO och läxhjälp.

Småpartierna C och KD lever farligt och slåss för sin existens. Även FP tappar i väljarstöd och, om trenden fortsätter, kommer även de att ligga illa till i september nästa år!

De ”nya” moderaternas partiledare, Fredrik Reinfeldt, verkar vara trött och nästintill uppgiven. Kanske ligger det något i de rykten som åter florerar om att han är på väg bort.

Som om inte det vore nog presenterar Demoskop tillsammans med Expressen idag sin senaste väljarbarometer och kanske är det Reinfeldts nådastöt. Inte nog med att samtliga allianspartier tappar så ligger de fyra regeringspartierna totalt under 40%!

M 27,8% (-1,6)
FP 5,4% (-1,1)
KD 3,4% (-1)
C 3% (-0,4)

Det borgerliga regeringsalternativet, om man nu kan tala om ett sådant, består idag av M och FP som, om det vore val idag, skulle få 33,2%!

De tre rödgröna partierna ökar samtliga och har tillsammans 48,1%. Enbart Socialdemokraterna ligger i dagsläget på 32,3% och tangerar nästan M och FP tillsammans!

Även SD ökar med 1,4 procentenheter och landar på 11% trots den senaste tidens negativa publicitet med bilder på järnrör och med partiföreträdare som utesluts.

Det blir allt mer tydligt att medborgare tröttnat på den moderatledda regeringens nedmontering av välfärden och bristande jobbpolitik. Väljarstömmarna visar tydligt att man inte längre byter partisympatier inom alliansen utan väljer en politik för framtiden.

Som sagt – det här är bara en av många opinionsmätningar fram till själva valet. Visst ser tendenserna onekligen bra ut, men valet avgörs först den 14 september 2014. Det är långt kvar och massor att göra!

/Matz

 

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.