MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Floskler och populis(m)

Posted on

Det märks att det är ett år kvar till valet! Det märks på regeringens politiska trötthet och stagnation. Det märks på allt fler populistiska förslag och en förhoppning om att svenska folket har glömt och kommer att svälja allt med hull och hår!

Senast i raden är arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (m) som i dagens Expressen skriver i en debattartikel att ”Unga arbetslösa ska hjälpas tidigt”!

Ja men, god morgon då arbetsmarknadsministern! Under de snart åtta år med den moderatledda regeringen har ungdomsarbetslösheten ökat konstant och ligger idag på en av de högsta i Europa! Ett år före valet väljer då arbetsmarknadsministern att ”sätta in åtgärder” mot detta!

Ungdomar som riskerar långvarig arbetslöshet ska tidigt erbjudas extra stöd och hjälp. Därför har regeringen nu gett arbetsförmedlingen i uppdrag att skyndsamt vidta åtgärder för att säkerställa rutiner kring tidigare beslut om tidiga insatser.” skriver Engström i sin debattartikel.

Ja, sent ska syndaren vakna, brukar det ju heta! Här har regeringen i sju års tid stillatigande suttit och sett hur arbetslöshetssiffrorna för ungdomar skjutit i höjden utan att göra något åt det.

Nu, när vi Socialdemokrater lagt ett konkret förslag om en 90-dagarsgaranti för arbetslösa ungdomar som innebär individuella insatser från första dagen av arbetslöshet, då helt plötsligt vaknar arbetsmarknadsministern!

Hillevi Engström slår in en mängd öppna dörrar i sin artikel där hon skriver om hur viktigt det är med ett arbete ”för att känna sig behövd, att få vara en del av en arbetsgemenskap och att utvecklas som person”. Frågan är om ens arbetsmarknadsministern tror på det hon själv skriver! Om det är så – varför har inget gjorts tidigare?

Engström fortsätter med fler moderata floskler om att ”det är genom arbete vi finansierar vår välfärd”!

Men snälla Hillevi Engström! Det är ju samma välfärd som du och din regering sakta men säkert har monterat ner under er tid vid makten!

Nu tror ju inte jag att svenska folket är så blödiga och går på dessa tårdrypande formuleringar och populistiska floskler! Vi har under flera år sett att det inte händer någonting!

Arbetsmarknadsministern avslutar sin debattartikel enligt följande:

En inkluderande arbetslinje innebär att unga får det individuella stöd och hjälp som de behöver för att ta sig ut på arbetsmarknaden och hitta ett arbete. Från det kommer jag och regeringen aldrig att ge vika.

Då kan jag upplysa Arbetsmarknadsministern och den övriga regeringen att den arbetslinje ni hänvisar till är inget annat än ett misslyckande – titta bland annat på den misslyckade reformen om halverad restaurangmoms!

Ni har redan vikt ner er! Det är den höga ungdomsarbetslösheten ett tydligt bevis på. Att ni nu – ett år före valet – genom något slags mirakel ska försöka invagga alla dessa ungdomar i någon slags lugn är som sagt inget annat än floskler!

Regeringströttheten är ett faktum!

Vi Socialdemokrater kan inte acceptera att fler årskullar unga riskerar att ta steget in i vuxenlivet som långtidsarbetslösa. Det här påverkar oss alla! Vårt alternativ för Sveriges unga heter 90-dagarsgaranti. Ungdomar ska jobba eller plugga – inte vara långtidsarbetslösa!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.