MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Förblindade av (m)akt?

Posted on

Går det att göra en analys av vad som egentligen hänt vad gäller moderaternas helomvändning i sin inställning till SD? Det gör det med största sannolikhet och det finns säkert de som kan göra det mer grundligt än jag, men jag har min tes.

Jag börjar med att göra en kortfattad tidslinje över händelseförloppet från avståndstagande till inbjudan:

Augusti 2016

Anna Kinberg Batra intervjuades i SVT:s Agenda där hon tydligt poängterade att skälet till att hon inte ville samarbeta med SD var politiskt samt att samarbete då inte var ”aktuellt”. Kanske borde man ha reagerat starkare på den formuleringen, men i och med att hennes företrädare Fredrik Reinfeldt varit tydlig med att kraftfullt ta avstånd från ett samarbete och hon själv fortsatt hålla den linjen sågs ändå sannolikheten till just samarbete som föga troligt.

I samma intervju så AKB: ”Jag vill inte samarbeta med ett parti som vänder sig ifrån att lösa integrationen till exempel, som exploaterar människors oro. Det är därför det inte är aktuellt! De skyller Sveriges problem på invandring, piskar upp oro istället för att komma med lösningar på utmaningar som Sverige möter. Det är därför som samarbete inte är aktuellt…så håller man inte ihop ett land, så bygger man inte Sverige starkare framåt. Och det är därför jag hoppas att de får så lite inflytande som möjligt!”

Hon bekräftade också i Agenda att hon anser att SD är ett rasistiskt parti som sätter etiketter på andra människor och ställer grupper mot varandra. Detta är också ett ställningstagande hon vid upprepade tillfällen under hösten bekräftar och understryker.

December 2016

I Hässleholm flaggar moderaterna att lokalt vilja inleda någon form av samarbete med SD i kommunpolitiken. Partiledningen agerar snabbt och markerar kraftfullt mot detta och AKB säger i Dagens Industri följande: ”Jag vill inte att vi moderater inleder samarbeten med Sverigedemokraterna på någon nivå”.

Moderatledaren är alltså tydlig med att hon inte vill se att SD får något som helst inflytande och att det inte ska ske något samarbete på någon nivå – alltså varken i kommuner, landsting/regioner eller riksdag!

Ungefär samtidigt med att detta sker kommer siffror på att moderaterna tappar väljare och maktbalansen inom alliansen förändras radikalt i och med att centern växer sig starkare och når sina bästa siffror på 25 år. Moderaterna har också under en längre period tappat väljare till just SD. Därför börjar man snegla på hur man ska kunna vinna tillbaka dessa väljare och det gör man genom att åter sätta fokus på skattefrågan där man fått mest kritik. Frågan är om det ska räcka för att ta tillbaka i opinionen?

Bara några veckor senare får vi beskedet och då sker alltså den kursändring som för de allra flesta kom som en total överraskning – eller?

Januari 2017

Moderatledaren kallar till presskonferens och meddelar att hon är beredd att fälla regeringen. Det är inte helt tydligt i hennes uttalande, men för att fälla regeringen krävs ett stöd för en alliansbudget av SD. Här blir det dock tydligt att hon inte talat med sina allianskollegor om saken utan talar utifrån ett rent moderatperspektiv. I en efterföljande intervju förtydligar hon detta när hon på frågan om hon har med sig övriga partiledare svarar: ”Inte än”!

AKB uttrycker sig i flera intervjuer och menar att hon vill inleda ”samtal” med SD. På en fråga om samtal är det samma som att förhandla och ge och ta svarar hon: ”I enskilda frågor där det finns möjlighet att komma överens – JA”!

Fredagen den 27 januari var det den internationella minnesdagen för de människor som föll offer för Förintelsen. Samma dag meddelar moderaterna att de tackat ja till att sätta sig och ”samtala” med SD – samma parti som man anser vara rasistiskt.

Februari 2017

I Hässleholm går moderaterna samman med SD och röstar ner den rödgröna budgeten i kommunen. Detta får till följd att det sker ett maktskifte. Moderaterna går också ut med att man ”kommer att stödja Sverigedemokraternas önskemål om att få förste vice ordförandeposterna i kommunen”.

Här handlar det alltså inte enbart om att ”samtala” och förhandla med SD utan ett aktivt samarbete och regera tillsammans. Detta strider helt och hållet mot det uttalande som Anna Kinberg Batra kom med i december förra året om att det inte skulle inledas något som helst samarbete ”på någon nivå”!

Den starka kritik och markering som vi såg i december från den moderata partiledningen och som riktade sig till de moderata kommunpolitikerna i Hässleholm uteblir nu totalt. Situationen accepteras fullt ut!

Min teori och analys

Moderaterna har hamnat i ett läge där man tappar väljare – både till SD och centern. Den egna maktpositionen har försvagats och detta har skapat kaos och förvirring.

Makten är viktigare än något annat för moderaterna. Till och med viktigare än att, som man trots allt säger sig vilja göra, ta ansvar för Sverige. Detta har fått som konsekvens att man nu alltså sträckt ut handen till SD, det parti Anna Kinberg Batra tydligt markerat att hon anser vara rasistiskt.

I sin desperation begår partiet ett antal misstag. Bland annat meddela att samtal inleds med SD på samma dag som Förintelsens minnesdag. Detta skulle kunna uppfattas som rent osmakligt och har också kritiserats från flera håll.

Hässleholm har fått agera försökskommun. Den moderata partiledningen har släppt ordentligt på tyglarna och låter, utan anmärkning, partiet i kommunen sätta sig i regeringsställning tillsammans med SD. Man visar också sitt förtroende för SD genom att ge dem vice ordförandeposter i nämnder och styrelser.

Detta är med största sannolikhet det första steget i en flerstegsraket. Fler kommuner kommer att följa i samma spår. Visserligen har det moderata oppositionsrådet i Enköping, Ingvar Smedlund, markerat att han inte kommer att samarbeta med SD. Jag är nog ändå orolig för att Smedlunds löfte kan komma att spricka vad det lider. Smedlund har visat att han inte tolkat Anna Kinberg Batras uttalanden som de flesta andra och kan komma att behöva omvärdera sina åsikter när påtryckningarna blir för stora internt!

Nu visar visserligen opinionssiffrorna att moderaterna, som en konsekvens av Anna Kinberg Batras öppnade dörr mot SD, tappar rejält i förtroende från väljarkåren. Det är en viktig markering från svenska folket, men det är lång tid kvar till valet och det finns gott om tid för moderaterna att skada och skapa oro på alla politiska nivåer fram till dess.

Hässleholm är alltså ett avskräckande exempel på vad som kan komma att ske runt om i landet. Därför får vi nu ställa vår förhoppning till centern och liberalerna att stå upp för den syn på ett sådant samarbete som respektive partiledning signalerat.

Kom ihåg vad AKB sa:”det är därför jag hoppas att de får så lite inflytande som möjligt!” Nu är det hon och moderaterna som bidrar till att ge dem inflytande – på ALLA nivåer! Det luktar ren desperation och maktfullkomlighet!

Vi får inte låta makten förblinda och gå före att ta ansvar och förvalta väljarnas förtroende!

/Matz

One thought on “Förblindade av (m)akt?

  • Ett tydligt NEJ blev ett OK! – Matz Keijser's Blogg 6 mars, 2017 at 19:36
    Reply

    […] förrgår skrev jag i blogginlägget ”Förblindad av (m)akt?” en felaktighet, som jag känner att jag måste rätta till. Rätt ska vara rätt helt […]

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.