MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Första halvåret…

Posted on

Skärmavbild 2015-06-28 kl. 10.31.05Det första halvåret som ordförande i Miljö- och byggnadsnämnden har redan gått.

Rent politiskt har det inte varit några stora skiljelinjer mellan den politiska ledningen i nämnden och oppositionen. Till största delen är det konsensus i nämnden och det är ytterst sällan som vi ser olika på enskilda ärenden.

Men visst har det varit saker som fått en del publicitet och folk som kommit fram och undrat hur det ska bli. Asylboendena i Härjarö och Bredsand för att ge några exempel.

Jag ska inte sticka under stol med att det varit ett tuffare första halvår än vad jag räknat med. Även från tjänstemannahåll menar man att det under de första sex månaderna varit ett exceptionellt högt tryck på bygglovssidan med rekordmånga ärenden.

Mobilen och mailen har gått varma. Ömsom med glada människor som fått igenom sina bygglov eller bett om råd och hjälp och ömsom besvikna människor vars ärenden inte gått som de hoppats.

Jag vill ändå poängtera att både från politiken och tjänstemannahåll är alltid inställningen att ge bygglov den initiala. Däremot har vi en lagstiftning, Plan- och bygglagen (PBL), som måste följas och den sätter inte allt för sällan käppar i hjulen för människors drömmar och visioner.

Det har skapats många nya och spännande kontakter under det första halvåret med såväl privatpersoner som representanter för näringslivet och politiker från andra delar av landet. Allt från enskilda medborgare och lokala företagare till företrädare för större byggföretag och entreprenörer som vill etablera sig i vår kommun.

Nu handlar ju mitt politiska uppdrag inte enbart om byggfrågor, även om det tar upp en stor del av tiden. Vi har också en miljöavdelning som många gånger hamnar i skymundan, men som även de gör ett oerhört viktigt jobb.

Jag hade under våren förmånen att få följa med ut i deras vardag under två dagar. Det var både spännande och lärorikt och jag lovar att det inte var sista gången det hände.

Vi har dessutom en Kart- och GIS-avdelning som även de har en viktig funktion både internt inom kommunen men också ut mot medborgare och näringsliv.

Jag vill också passa på att slå ett slag för ett av deras skötebarn – turistkartan för EnköpingEtt bra tips för dig som vill turista i din egen kommun eller om du får besök utifrån!

Här kan man söka på allt från parker och natur, idrott och fritid till shopping och mat. Skapa dagsturer med hjälp av turistkartan för en loppisrunda och ett stopp för närproducerad mat på någon av alla gårdsbutiker.

Varför inte övernatta på en bed-and-breakfast, besöka några av våra vackra kyrkor, ta en eftermiddagsfika på Grönsöö slott och avsluta med en kvällsrunda på gölfbanan.

Ha nu en skön sommar – oavsett om du semestrar i vår vackra kommune eller någon annan stans i världen!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.