MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Framtidstro – fortsättning…

Posted on

facebook_kommentarFick en kommentar på Facebook på mitt förra blogginlägg om våld och hat. Tyvärr har kommentaren på min tidslinje försvunnit, men jag tänkte att jag delar med mig av det svar jag formulerade i och med att det  ändå utvecklar mina tankar från det förra inlägget. Svaret speglar också innehållet i kommentaren så jag tror det går att förstå utifrån mitt svar:

Jag vet inte om jag kan hålla med om att det är en ”hörsägen” att hatet växer. Följer man trådar på sociala media är det ganska uppenbart att det finns ett växande hat. Ett hat mot enskilda, mot grupper, mot politiker. Hat mot enskilda personers utseende, sexuell läggning, religion, etnisitet, politisk åsikt – you name it! Jag har själv fått hatbrev hem i min privata brevlåda – det är inte ”hörsägen”!

Det du skriver att vi tillsamman ska bygga broar är precis det jag också menar. Om vi inte gör det tillsammans kommer vi aldrig att lyckas. Håller också med om att det finns problem som måste lösas, men jag vet inte om vi menar samma problem? För mig handlar det om att vi måste skapa arbetstillfällen för att fler ska kunna komma ut i jobb, bygga bostäder så att fler får möjlighet till ett eget boende, återfå en välfärd värd namnet som alla kan ta del av – att vi har en politisk styrning som vågar stå upp för alla människors lika värde som ger ett jämlikt samhälle.

Du beskriver din ”offentlighetsskräck” och där tror jag du sätter fingret på vad som många gånger är orsaken till det växande hatet som jag skriver om. Det finns en utbredd rädsla i Sverige idag. En rädsla för det som är okänt, en rädsla att möta det man inte alla gånger förstår. Jag bor mitt i stan idag, men känner inte den rädsla och oro du beskriver. Jag har min dotter boende i närheten av Enögla torg. Jag går ibland dit, eller till Västerledstorg, och handlar men jag kan inte påstå att jag känner mig otrygg när jag gör det. Ibland går jag ut kvällstid för en bit mat och något att dricka och tar mig hem genom stan när det är dags, men jag känner ingen oro för att bli överfallen. Men det är också det jag skriver om – man kan aldrig ta ifrån en människa dess känslor. Jag tycker det är synd att så många känner sig rädda och osäkra. Så ska det inte behöva vara.

Ditt 70-tal är ju också mitt 70-tal. Skillnaden idag är att vi ständigt matas med saker som händer runt om i Sverige och världen. Vi har en snabb informationsspridning. Våld och krig är ”närmare” idag än det var för 40 år sedan – ja, till och med än för bara 10 år sedan. Det är jag övertygad om gör att rädslan hos människor har vuxit de senaste åren. En rädsla för att något/någon ska göra oss illa. Jag ifrågasätter inte den rädslan och oron, jag respekterar den. Tyvärr tror jag ändå att den rädslan många gånger är grogrunden för det växande hatet. Tyvärr är jag också övertygad om att de falska rykten och rena lögner som, likt en löpeld, snabbt sprider sig via sociala media spär på rädslan, fördomarna och därmed också hatet.

Vi kan bara ta ”mordförsöket” på en militär i Skara. När nyheten gick ut var många snabba med att dra förhastade slutsatser, peka ut eventuella förövare och gå till angrepp mot både den ena och den andra med starka formuleringar där hatet lyste igenom. När sedan polisen lägger ner förundersökningen ifrågasätts det och man fortsätter älta i något som man inte har alla fakta kring. Rykten och lögner!

Sverige, det land jag känner stolthet över att leva i, är mitt hem och min borg. Jag känner mig trots allt trygg här. Vi lever i ett välfärdsland med demokratiska rättigheter, men med det följer också skyldigheter. En sådan skyldighet är att stå upp för våra grundläggande värderingar – det som en gång byggde folkhemmet. Stå upp för människors lika värde och ett jämlikt samhälle där ALLA ska ges möjlighet till en trygg tillvaro. Det är något som jag försvara – med näbbar och klor!

Nej, allt är inte hat och det är bra med oliktänkande. Det är bra om det leder till konstruktiva diskussioner, som i sin tur kan leda till konstruktiva lösningar på alla de problem vi står inför.

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.