MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Fritidscheck ifrågasätts av Gille

Posted on

agnetagilleAgneta Gille, partidistriktets ordförande och som idag står högst upp på riksdagslistan för Uppsala län, har med anledningen av förslaget om en så kallad fritidscheck ställt en fråga till kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (m).

Förslaget med fritidscheck innebär att barn till föräldrar som uppbär försörjningsstöd från socialtjänsten ska kunna gå till sin förening och begära intyg på att de vill bli medlem och sen ta intyget till socialförvaltningen och få en fritidscheck.

Det är ett förfärligt samhälle som växer fram där utsatta barn pekas ut ännu mer” säger Agneta i en intervju i UNT och menar vidare att det är att gå tillbaka 50-60 år i tiden. För att undvika att någon ska pekas ut menar Agneta istället att stödet ska ingå i det generella välfärdssystemet.

I frågan till Adelsohn Liljeroth pekar Agneta på att alltför många barn har i Sveriges historia fått stå med mössan i handen och be om ursäkt för att de existerar och skriver vidare:

Det kommer knappast som någon överraskning att det blir allt fler fattiga familjer i landet nu när många människor har utförsäkrats och många fler i dag får gå till det sociala för att få försörjningsstöd. En arbetslöshet på över 8 procent gör skaran som behöver försörjningshjälp än större.

Agneta får också stöd i sina påpekanden av barnombudsmannen som i ett PM menar att om förslaget går igenom ”administrationen måste ske på ett sätt som upprätthåller individens integritet och sekretess.

Själva frågan Agneta Gille ställer till kultur- och idrottsministern lyder:

Anser ministern att en fritidscheck som riktat stöd till behövande är rätt väg att gå, och varför är detta att föredra framför att göra det generella välfärdssystemet starkare?

Vi Socialdemokrater har lagt ett förslag som vi kallar ”Ett handslag med föreningslivet” där vi menar att alla barn och ungdomar ska kunna ha en meningsfull fritid där de både får möjlighet att upptäcka nya intressen och att utöva dem.

Här i Enköping har vi Socialdemokrater dessutom ett konkret förslag att starta något som vi kallar idrottsbibliotek! Och det är precis som det låter.

Vi vill göra det möjligt både för barn och ungdomar, men självklart också för vuxna, att få låna utrustning för att kunna delta i någon idrottsaktivitet. Det handlar inte om att hyra utan precis som på ett vanligt bibliotek där du kan låna böcker under en begränsad tid ska du kostnadsfritt kunna låna till exempel ett par skridskor eller utrustning för att åka långfärdsskidor.

Vi vill göra det möjligt för den som vill prova på något nytt men inte vill investera i utrustning innan man vet om det känns rätt.

Vi vill göra det möjligt även för familjer med begränsade ekonomiska möjligheter att låta deras barn få prova på att åka skridskor, skateboard eller någon annan idrott.

Detta skulle också gynna föreningslivet. Genom att ge denna möjlighet till fler skapas också en rekryteringsbas för föreningarna och med vårt förslag på riksnivå om lägre avgifter öppnas också möjligheten för fler att kunna delta aktivt!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.