MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Fritt fall för AKB!

Posted on

Så var det då dags för ännu en opinionsmätning och denna gång från DN/Ipsos (Roger Pettersson får tycka vad han vill, men jag anser i alla fall att opinionsmätningar är en bra nulägesbeskrivning av väljarsympatier).

Enligt undersökningen backar moderaterna till 17% samtidigt som SD kliver upp som näst största parti med 18%. Jimmie Åkesson är inte sen att kommentera detta och menar att den dörr som Anna Kinberg Batra öppnade gällande samarbete med SD innebär att Åkesson & co nu sitter i förarsätet och kan ställa krav på ett helt annat sätt.

Samtidigt fortsätter centern att klättra och med sina 13% är man alltså bara 4% ifrån ett moderaterna i fritt fall. Liberalerna kliver upp något och ligger enligt undersökningen på 7% medan KD backar och är nere på 3%.

Tittar man på blocken är det helt jämt med 40% var, men jag hävdar fortfarande att partier som inte når upp till 4%-spärren borde inte heller räknas med av samma anledning som de inte skulle göra det om det vore ett valresultat.

På fredag inleder moderaterna sitt Sverigemöte och då kommer partiledaren verkligen att få bekänna färg. Partiet har förutom väljarstödet också tappat ett stort antal medlemmar till såväl center som SD.

Ett antal ledande moderatpolitiker i olika kommuner runt om i landet ställer krav på AKB:s avgång och fler, bland annat kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler i landets starkaste m-fäste Vellinge, pekar på partiledarens otydlighet och att hon gått emot partiets värdegrund.

Trots det säger AKB att hon står fast vid den inslagna linjen om att förhandling och samarbete med SD fortfarande är aktuellt. Förmodligen kan hon inte göra mycket annat i och med att om hon ytterligare en gång ändrar färdriktning skulle det bli ännu ett tecken på svagt ledarskap och därmed skulle det bekräfta det som många alltså redan genomskådat.

Kanske borde AKB ta råd av sin partikamrat och före detta partiledaren Carl Bildt, som på Twitter för inte så länge sedan gav just ett råd till Donald Trump där han skrev:

…när du är i en grop, sluta gräva

Redan i början av februari skrev jag:

Anna Kinberg Batra sköt från höften, men fick aldrig ur pistolen hur hölstret. Nu lever hon med ett hål i foten som med största sannolikhet aldrig kommer att läka! Närmare ett politiskt självmord än så kan man nog inte komma!

När vi nu i mätning efter mätning ser att moderaterna verkar ha köpt klippkort till Gröna Lund-attraktionen ”Fritt Fall” är det fler än jag som gör analysen att det förmodligen bara är en tidsfråga innan vi får se en ny moderat partiledare!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.