MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Fyrkantigt LSS-förslag i runda arkivet!

Posted on

Självfallet är det så att jag inte alltid känner stolthet över vissa beslut som fattas inom mitt eget parti” skrev jag i ett blogginlägg härom veckan och nu cirkulerar ett förslag som jag verkligen hoppas INTE kommer att leda till ett slutgiltigt beslut.

Det handlar om utredningen kring personlig assistans, där det enligt uppgift förslås att barn under 12 år kan förlora sin assistans.

Jag har under de senaste två mandatperioderna drivit frågan om demokratiska och mänskliga rättigheter att kunna ta del av och vara delaktiga i allt vad samhället har att erbjuda – oavsett funktionsförmåga! Vi ska ha ett inkluderande samhälle och inte genom politiska beslut begränsa delaktighet eller bygga fast ett utanförskap.

Jag trodde vi hade kommit längre i synen på barns rättigheter, att vi förstått bättre vikten av att skapa förutsättningar för alla att kunna utvecklas till självständiga människor. Med det förslag som nu ligger känns det snarare som om vi är påväg tillbaka till mitten av förra seklet där föräldrar, och då i första hand mödrar, tvingas stanna hemma med sina barn.

Det har sagts att den här utredningen ska leda till en modern LSS-lagstiftning, men det jag hittills läst och hört är snarare ett tecken på att vi är bakåtsträvande i vår syn på barns och funktionsnedsattas rättigheter.

Nu är min förhoppning att Åsa Regnér i sin roll som barn-, äldre- och jämställdshetsminister lägger det här förslaget i det arkiv där det hör hemma och att hon lever upp till målet om ”tydligare jämställdhetspolitik och stärkt delaktighet och tillgänglighet i samhället”!

Det här förslaget stämmer inte överens med den ideologi och politik som för 17 år sedan fick mig att ta klivet och engagera mig politiskt. Det rimmar illa med våra socialdemokratiska ledord om frihet, jämlikhet och solidaritet. Det går stick i stäv med min uppfattning om alla människors lika värde och mänskliga rättigheter.

Jag är övertygad om att jag inte är ensam inom socialdemokratin om att anse att det här förslaget inte är en ”kostnadseffektiv åtgärd”. Det kan aldrig vara en investering i framtiden att skära kostnader på barn bekostnad! Därför kommer jag göra vad jag kan för att det här förslaget inte blir mer än ett ”diskussionsunderlag”, som LSS-utredaren menar.

I Enköping har vi en vision om att skapa möjligheter och förutsättningar i vårt samhälle där alla kan utveckla sitt allra bästa jag. En devis som borde vara självklar för alla!

/Matz

 

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.