MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Håbo-alliansen öppnar för SD

Posted on

Det är intressant och samtidigt skrämmande att följa hur allianspartierna vacklar när det gäller samarbete med och acceptans för SD. Jag har tidigare skrivit om hur KD på riksnivå flirtar med SD-väljare för att till valet 2018 öka möjligheterna att nå riksdagsspärren.

Nu har allianspartierna tillsammans med miljöpartiet i grannkommunen Håbo öppnat dörren för ett samarbete med SD lokalt. Moderaterna leder ett minoritetsstyre i kommunen trots samarbete med MP. Mandatfördelningen ser ut enligt följande:

M = 10
C = 3
L = 2
KD = 1
MP = 2

S = 15
V = 1

BP = 2

SD = 5

Att KD genom sin partiledare redan visat att man är beredda att ta ytterligare steg åt höger gör kanske att man inte förvånas över deras ställningstagande i Håbo. Däremot har både M och kanske framför allt C tydligt markerat ett samarbetsmotstånd med SD på riksnivå.

Helt tydligt är att det ute i respektive organisationer blåser helt andra vindar. På lokalnivå verkar maktpositionering viktigare än ideologier och grundläggande värderingar!

Det som ändå förvånar mig mest är att Miljöpartiet, som en del av Håbo-alliansen, tar detta steg. Enligt uppgift ska det till och med vara så att MP varit initiativtagare till ett samarbete med SD. Är det här en signal om att även MP tar steg åt höger? Ja, hur ska man annars tolka det? Hur ser miljöpartisterna i Enköping på det som deras kamrater i Håbo tagit initiativ till? Är det något vi kan förvänta oss även i Enköping?

Håbo-alliansen ska alltså ha suttit ner i förhandlingar med SD för att säkerställa sin markposition i kommunen. Man har enligt EnköpingsPosten erbjudit en ordförandepost i Håbo Marknads AB, vilket SD till en början ratade. Då kom förslaget om en plats i kommunstyrelsens arbetsutskott på bekostnad av Bålstapartiet som tvingas lämna ifrån sig sin plats i KSAU!

Enligt uppgifter ska Sverigedemokraternas högsta ledning ha tryckt på för att SD lokalt ska acceptera erbjudandet.” skriver EP och visst är det så att man i SD-toppen sitter och gnuggar händerna just nu. Detta här är precis vad man vill och den väg man tänkt sig gå.

Genom att svaga alliansminoriteter uti i Sveriges kommuner gör allt för att behålla makten öppnas dörrar för samarbete med SD. Detta får till konsekvens att borgerliga partier underminerar sina partiledares ställningstaganden vad gäller motviljan till samarbete med SD på riksnivå. Ju fler kommuner där detta nu sker i desto svårare får Anna Kinnberg Batra och Annie Lööv att stå emot trycket. KD har som sagt redan lagt korten på bordet!

Var liberalerna står är inte helt klart, men så länge de ingår i alliansen och stillatigande accepterar samarbeten med SD har de ändå gjort en markering!

Men som sagt – Miljöpartiet!? På riksnivå har MP under en längre tid rasat i väljarundersökningar. Att då på lokalnivå ingå samarbete med SD kan nog likställas med dödsstöten inför 2018 års val lokalt i Håbo – eller? Kan Mp stå upp för det man säger sig stå för? Så här står det bland annat på mp.se :

Miljöpartiet vill riva ner de normer som begränsar och förtrycker människor. Vi accepterar inte diskriminering, osynliggörande och dåligt bemötande av HBTQ-personer. Vi vill skapa ett samhälle där alla har rätt att vara sig själva och respekteras för det.

Jag måste uppriktigt säga att jag är förvånad och aningen oroad…

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.