MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Håller de med eller inte?

Posted on

Det är ändå lite intressant att när man lägger upp en retorisk fråga på Facebook, byggd på hur ett partis främsta företrädare på kort tid presenterat ett antal frågor de vill lyfta till en högre nivå i valrörelsen, blir man snabbt bemött med kommentarer som mest präglas av ett ”men-du-ra”.

Frågan är hur man ska tolka dessa reaktioner och kommentarer? Står de som kommenterar bakom förslagen eller är de emot dem? Håller de med eller inte? Det framkommer sällan i ”debatter” på sociala media.

Idag la jag upp följande på min tidslinje:

Gissa partiet som ska gå till val på:

  • utredning av invandringens kostnader
  • flyktingar som nekats asyl inte heller ska få någon vård
  • radikal ökning av utvisningar bland de som nekats asyl
  • inte heller papperslösa ska få någon vård i Sverige
  • sänkning av ribban för utvisningar vid brottslighet
  • att Sverige bör kartlägga brottslingars etniska ursprung

Den som hängt med den senaste veckan och är något sånär intresserad av politik inser snabbt att det är moderattopparna Ulf Kristersson, Tobias Tobé och Elisabeth Svantesson som presenterat dessa punkter vid olika tillfällen.

Jag kan ha viss förståelse för att det kan uppfattas som provocerande när jag ställer den retoriska frågan, men samtidigt är det ju inget jag fabulerat ihop. De är uttalade av nyss nämnda m-märkta politiker och de skäms inte för det.

Självfallet är det så att jag inte alltid känner stolthet över vissa beslut som fattas inom mitt eget parti. Men då försöker jag ta den debatten internt och påverkar inifrån. Jag undviker att gå in på någon annans tidslinje på sociala media och försvara något jag inte själv kan stå för – bara för att det är ett ”påhopp” på mitt parti!

Så frågan blir liksom hängande i luften på något sätt: Håller de med om den politiska strategin och partitopparnas uttalanden eller inte?

Jag lägger upp något på min tidslinje, även om det inte är i ord uttalat, och menar därmed att detta är något jag inte kan förlika mig med. Relativt snabbt ger sig några personer in på min tidslinje och rackar ner på MITT ställningstagande, men inte genom att försvara det man själv finner rimligt eller till och med nödvändigt (min tolkning av kommentarerna).

Nej, man gör det med argument som: ”Din regering har minsann…” eller ”Ditt parti anser ju…”!

Jo, jag vet – om man lägger upp något som kan uppfattas som provocerande får man såklart räkna med mothugg. Jag kan tänkta med att bara mitt ideologiska ställningstagande, att jag är sosse, sticker i ögonen på många. Men kanske är det just därför jag gör det – för att få en reaktion, en ”debatt” och kanske få bekräftat det jag egentligen redan visste!

Avslutningsvis vill jag bara vara tydlig med att jag inte skulle ställa mig bakom något av de ovanstående förslagen från moderaterna. Jag är fullt medveten om att liknande diskussioner förs inom flera partier. Jag gör mitt bästa för att påverka mitt eget parti inifrån och förmodar att fler som är politiskt aktiva gör likadant.

Så du som ändå tänkt kommentera det här blogginlägget, som det också kommer att länkas till på Facebook och Twitter – passa på att tala om var du står i frågan om de punkter moderaterna presenterat så slipper vi andra spekulera och dra förhastade slutsatser!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.