MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Har M köpt en enkelbiljett?

Posted on

Visserligen säger nu Anna Kinberg Batra (AKB) att ”samarbete är inte aktuellt” och menar då att moderaterna just nu inte ser SD som ett samarbetsparti. Samtidigt säger hon att ”vi måste sluta demonisera dem” och frågan är vad det egentligen innebär? För mig blir det ytterligare ett steg i normaliseringsprocessen, som verkar gå allt snabbare!

I klartext menar AKB att SD inte är så farliga och det stämmer ju ganska bra med vad både KD och L sagt den senaste tiden! Enligt dessa tre allianspartier är alltså SD inget rasistiskt parti och bör därför kunna bjudas in till samtal.

Samarbetet är inte aktuellt” just nu säger alltså moderaternas partiledare och menar vidare att hon vill samarbeta med allianspartierna. Men vad kommer det att betyda om KD och eventuellt L hamnar utanför riksdagen efter valet 2018? Kommer en sådan situation att förändra AKB:s ställningstagande jämfört med vad hon sa i gårdagens intervju?

Hon sa också i intervjun att SD har fel i sakfrågor och som exempel lyfter hon, förutom integrationspolitiken, fram deras motstånd mot EU-medlemskap och NATO. Av förståeliga skäl nämnde hon ingenting om SD:s helomvändningar vad gäller villkoren på svensk arbetsmarknad eller välfärdsföretagens vinster. Där är de två partierna med all tydlighet helt överens!

Efter mitt blogginlägg från igår fick jag en kommentar på Facebook som löd:

S står snart ensamma på perrongen o undrar vart tåget tog vägen.

Mitt svar på det blev helt enkelt att det tåg som går nu tänker i alla fall jag inte åka med. Se till historien och se vart tågen ledde.

KD och L har helt uppenbart redan hoppat på tåget och det känns även som moderaterna åtminstone står med ena foten på trappsteget. Åker Sverige med detta tåg nu måste man också förstå att det enbart är en enkelbiljett som gäller till en resa, om vilken vi borde lärt oss av historien, som inte leder hem igen!

/Matz

3 thoughts on “Har M köpt en enkelbiljett?

 • Percy Westerlund 14 september, 2016 at 16:00
  Reply

  Markörerna i den politiska åsiktskorridoren har skiftat snabbt på senare tid. För ett år sedan var det liktydigt med främlingsfientlighet, för att inte säga rasism, att vilja begränsa invandringen eller förbjuda tiggeri. Nu har regeringen panikbromsat invandringen och signalerat förbud för tiggeriet. I bägge fallen säkert under påverkan av valtaktiska överväganden, s har ju tappat en hel del väljare till sd. Förståeligt att man i det läget vill avleda uppmärksamheten från de egna lappkasten och i stället försöker spekulera kring Alliansens hypotetiska problem efter nästa val. Men det är väldigt genomskinligt!

  • Matz Keijser 15 september, 2016 at 19:36
   Reply

   Jag tycker det är tråkigt att du inte tar min och många andras oro på allvar. För mig handlar det verkligen inte om att ”avleda uppmärksamhet” från något annat.

   Jag kan rekommendera en intressant artikel av Åsa Linderborg (visserligen från Aftonbladet som kanske inte lockar alla att läsa) under rubriken ”Achtung – så likt vår tid” http://www.aftonbladet.se/kultur/article23515216.ab

   Det är inte bara Linderborg som ser paralleller. Ett antal historiker har också dragit likheter med det som beskrivs i Mein Kampf med den situation vi närmar oss allt mer i Sverige.

   Och när vi ändå är inne på ”genomskinligt” – det har fortfarande inte kommit något konkret svar på hur moderaterna ser på möjliga samarbetspartier efter valet 2018. Anna Kinberg Batra svarade något flyktigt att hon vill samarbeta med allianspartierna och att det just nu inte var aktuellt och lät i övrigt svaret tona bort. Det finns inte heller något i din kommentar, Percy, hur du ser på frågan.

   Ni var som sagt väldigt ivriga på att Stefan Löfven skulle redovisa vilka han ville samarbeta med inför valet 2014 och hävdade att ”väljarna hade rätt att veta”. Tycker du inte väljarna har samma rätt när det gäller moderaterna?

   /Matz

 • johan öberg 20 september, 2016 at 22:33
  Reply

  Jag tar inte SD i försvar, men (S) samarbetar med (V). De bär på en hel del smutstvätt, vilket Socialdemokraterna verkar tycka vara okej. Bara 5-6 år innan SD bildades, hade V nära relationer till Sovjetunionen. Lars Ohly har som partiledare inte tagit avstånd från Kubas kommunism och Lenins dito …Hur kan S ta in V i sina budgetförhandlingar?

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.