MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Jag fick ett mail från verkligheten

Posted on

trasiga_skor”Det goda livet i Skandinavien”, Vetenskapens värld och Uppdrag granskning – tre av varandra oberoende TV-program kommer fram till att Sverige blivit ett mer ojämlikt land där klyftorna ökar och där det skapats ett vi-och-dom-samhälle!

Då finns det så klart de som hävdar att samtliga tre program sänts på public-service-kanalerna i SVT, vilket är helt riktigt. Dock är det så att de som hävdat denna oroväckande utveckling och den verklighet vi nu befinner oss i är en BBC-reporter, representanter för Stockholmspolisen samt ett antal internationella ekonomer och forskare!

När jag skriver om hur verkligheten ser ut i vårt land här på bloggen eller i insändare i lokalpressen går moderaterna i försvarsställning och kallar det för svartmålning och skrämselretorik. Jag undrar vad det är som gör att de inte ser det så många andra ser? Eller är det så att man bara blundar helt enkelt?

Härom dagen fick jag ett långt mail från en 22-årig kille, som på ett starkt sätt berättade om sitt liv och sin situation. Hans berättelse berörde mig djupt och han satte verkligen fingret på hur olika vi ser på samhällsutvecklingen:

Den som har en utbildning, jobb och inkomst vet inte hur de är att inte kunna äta sig mätt varje dag för man har en massa saker att betala samtidigt som man lever i stort sett på inget. Att inte kunna köpa nya skor när dom pajar utan man får spara så mycket man kan i några månader för att då kunna göra det. Dom som inte vet eller förstår hur de är att gå på soc och inte ha råd med saker. Hur det är att ha de svårt i livet.

Så beskriver en 22-årig kille det Sverige han vuxit upp i och lever i idag. Så ser verkligheten ut och den som säger att detta är skrämselretorik och svartmålning borde skämmas!

/Matz

10 thoughts on “Jag fick ett mail från verkligheten

 • Michael Carlsson 16 maj, 2014 at 01:12
  Reply

  Jag köper att man inte vill ha ett vi och dom samhälle men och jag hur det är att leva på att vända 50öringar men jag ser med att du får inte mer en vad du arbetar för. Det finns alltid sätt att ta sig från botten, men att ha ett samhälle där vi uppmuntrar folk att inte anstränga sig det förstår inte jag.

  Självklart att vi ska hjälpa folk som behöver det och självklart att tex, ”soc” peng ska höjas så man kan ha råd med skor och mat, men att använda soc som en ”sysselsättning” är helt fel och att säga att man inte har någon utbildning så jag kan inte tjäna pengar är bara ren lathet.

  • Matz Keijser 16 maj, 2014 at 08:09
   Reply

   Jag är övertygad om att vi inte har 25% av Sveriges unga som är lata.

   Om du ska bli berättigad att få försörjningsstöd (soc-bidrag) ställs det krav på dig. Du tvingas söka jobb, du måste visa upp hur din ekonomiska situation ser ut. Varje månad måste du till banken för att hämta ut kontoutdrag som tillsammans med ansökan måste lämnas in på soc.

   Nej, jag tror inte folk är lata eller har ”soc som en sysselsättning”. Försörjningsstöd är för många idag det enda sättet att överleva!

   Ändå tvingas många av dessa människor att söka hjälp från ideella organisationer – kyrkan, Statsmissionen, Röda korset m.fl.

   Det startas grupper på sociala media där människor skänker t.ex. matkassar till barnfamiljer som inte får ekonomin att gå ihop! Många av de som får hjälp har jobb men får inte ekonomin att räcka till samtidigt som de enligt lag tjänar för mycket för att få försörjningsstöd!

   Det finns många som inte klara av att ta sig upp själva när de nått botten utan fastnar där! Att påstå att människor är lata och använder soc som sysselsättning är att blunda för hur det ser ut i vårt land 2014 där allt fler får det sämre och TVINGAS söka försörjningsstöd – som ändå inte räcker!

   /Matz

 • Din förebild 16 maj, 2014 at 07:24
  Reply

  Jag har tidigare hört att om du lever på Socialbidrag i Sverige tillhör du 3% av världens RIKASTE befolkning.

  Sverige är ett bra land oavsett politiskt styre. Tyvärr kommer det alltid att gå att finna fall som beskrivs ovan oavsett det politiska styret.

  • Matz Keijser 16 maj, 2014 at 08:23
   Reply

   Ja, man kan alltid jämföra den fattigdom vi har i vårt land med hur fattigdom ser ut i andra länder – sen är väl frågan hur rättvisande det är!?

   Jag håller med om att Sverige i grund och botten är ett bra land att leva i. Tyvärr har socialförsäkringssystemen under den nuvarande regeringen försämrats och fler har tvingats till försörjningsstöd.

   Fallen, som exemplifierade i mitt blogginlägg, blir allt fler. Det är fler som slås ut idag där folk bollas mellan försäkringskassan, arbetsförmedlingen, socialtjänsten, psykiatrin och habiliteringen.

   Maskorna i samhällets skyddsnät blir bara större och större. Åter igen – se hur det ser ut i samhället där ideella organisationer ger hjälp och stöd till de som trots försörjningsstöd, trots att man jobbar inte får ekonomin att räcka till!

   Vi är på flera sätt på väg mot att bli ett litet USA och om vi låter det gå för långt kommer vi inte att kunna vända denna oroväckande trend!

   Jag vill inte hamna där och kommer därför att fortsätta kämpa mot orättvisor och klyftorna i samhället och för ett solidariskt och jämställt Sverige!

   /Matz

 • Johan Öberg 16 maj, 2014 at 13:03
  Reply

  Det är inte 25% av sveriges unga som är arbetslösa. När ska ni (S) förstå att den siffran är (enl SCB) hälften så stor i verkligheten? Även 12,5% är mycket, men ungdomsarbetslösheten är en fråga som kan lösas till det bättre bara arbetsmarknadens parter ändrar på turordningsregler, lärlingslöner m.m.m. När jag var 18 år, eller näl min pappa var 18 år, fick man nöja sig med enkla jobb till väldigt låg lön. Man fick dock in en fot, skapade kontakter och arbetslivserfarenhet. Dagens regler för anställning blockerar mycket av det som under 50 & 60-talet var mångas väg in på arbetsmarknaden. Du Matz jämför ofta med utlandet och att ungdomsarbetslösheten är lägre där. Ska du ta den jämförelsen, måste du jämföra anställningsvillkoren. Tyskland sk Minijobb är ett exempel. //Öberg

  • Matz Keijser 16 maj, 2014 at 22:21
   Reply

   SCB:s siffror för mars månad på ungdomsarbetslösheten och som EkonomiFakta också presenterade låg på 26,9%!

 • Göran Södergran 16 maj, 2014 at 16:12
  Reply

  Alliansens styrning av arbetsförmedlingen är tyvärr i fritt fall och AF fungerar idag historiskt dåligt.

  Fas 3 är ett skämt (eller ett hån) och de enda som blir lyckliga av Fas3 är de privata entreprenörer som skär guld i sektorn.

  Men vem trodde nåt annat? Med blåa laget vid makten får roffarmentaliteten fritt spelrum, och välfärdskapitalisterna kan utan att skämmas, pilla sig i naveln på Cayman Island.

  • Matz Keijser 16 maj, 2014 at 22:22
   Reply

   Har inget att tillägga, Göran!

   /Matz

 • Nina 16 maj, 2014 at 17:49
  Reply

  Jag håller verkligen med dig. Man känner sig mindre värd för det första som arbetssökande och jag som också är halvtids sjukpensionär känner mig som vissa kan slänga ur sig vilka kommentarer som helst, som lat och vill man ha ett jobb så får man det mm.
  Vet att det är oerhört hård konkurrens på arb marknaden för de unga också. Helst ska man vara elit idrottare och ha super kondis, inte bli stressad, kunna vara tillgänglig jämt, kunna avstå från lunch på fasta tider och middag, kunna göra fem saker samtidigt och ändå hålla humöret uppe och inte visa för någon vad man egentligen känner. Hels får man inte visa att man har ont elller mår dåligt för då får man kicken direkt… står ju en lång kö till detta jobb så bara att bita ihop. SÅ ÄR ARBETS KLIMATET FÖR DE FLESTA UNGA IDAG MM förjävligt helt enkelt, ursäkta svordommen :/

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.