MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Johanssons analys klockren

Posted on

EP_bildFör oss EP-läsare är tisdagar lite spännande. Vad kommer Bengt Johansson att skriva idag? Just denna tisdag var ämnet nästan givet i förväg, men som vanligt levererar Bengt klockrena analyser av aktualiteter.

Det var som sagt inte helt oväntat att dagens krönika skulle handla om Folkpartiets något märkliga beslut att hoppa av det politiska samarbetet med oss Socialdemokrater och Nystart Enköping. Johansson går dock något längre än vad jag gjorde i mitt förra blogginlägg och menar att Fp nu risker att få ikläda sig ”dumstruten”.

Jag kan inte annat än hålla med Johansson när han menar att det är märkligt att Fp först gick ut och deklarerade att samarbetet var ett faktum, med en glad Jenny Gavelin som poserade på bild tillsammans med Helena Proos och Anders Wikman, för att någon vecka senare kliva av och försätta sig själva i en mycket prekär situation.

Partiet som klev ut genom fönstret och försvann” skulle kunna bli en bra titel på en bok som beskriver Fp:s förhandlingsteknik genom åren! Nu riskerar man alltså att stå utan möjlighet att påverka politiken i Enköping förutom de två platser man har i kommunfullmäktige.

Jag håller också med Johansson om att det skulle vara mycket intressant att höra hur man resonerade inom Fp när man fattade sitt beslut om att politiskt diskvalificera sig själva. Att man aktivt valt att ”marginalisera” sig själva!

Bengt Johansson ställer också frågan om att bryta blockpolitiken var så viktig för Anders Wikman och varför man inte bildade majoritet med de tre borgerliga partierna. Min högst privata analys av detta är att NE till stor del tog väljare från moderaterna. Att då gå i samarbete med m kan ju då ses som ett svek mot de väljare som uppenbarligen varit missnöjda med det moderatledda styret de senaste två mandatperioderna.

Nåja, nu står vi inför en ny mandatperiod och vi skriver idag lite av politisk historia i Enköpings kommun:

  • S är efter 16 år i opposition ett av de styrande partierna i kommunen.
  • Ett nytt parti, NE, tar inte bara plats i fullmäktige utan också som det andra styrande partiet.
  • V och Mp får, genom valteknisk samverkan med S och NE, representation i nämnder och styrelser.
  • SD kommer att ta plats i nämnder och styrelser.
  • Borgerligheten består idag av tre partier då KD står utan mandat och får ägna de närmaste fyra åren till att slicka såren och ladda för valrörelsen 2018.
  • M och C går, som det verkar, i opposition som enskilda partier och inte som en allians.
  • Fp får, som det verkar, ingen representation i någon politisk nämnd eller styrelse.

Nu skriver vi som sagt något av politisk historia och jag känner mig oerhört hedrar av att få vara en del av detta. Ikväll tar det nya fullmäktige plats och vi kommer att välja nytt presidium samt ledamöter och ersättare till Kommunstyrelsen. Imorgon finns kanske anledning att här på bloggen göra en uppföljare av kvällens aktiviteter!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.