MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Kan man lita på KD?

Posted on

Kristdemokraterna har idag visat att det är ett parti man inte kan lite på. För mindre än ett år sedan ingick man en överenskommelse, ett avtal, tillsammans med 5 andra partier i Sveriges riksdag. Idag bröt man det avtalet!

Ebba Busch Thor tillträdde som partiledare för KD den 25 april i år. Mindre än ett halvår efter att hon tillträtt har hennes parti visat att man inte ser henne som en stark ledare och istället sett möjligheten att köra över både henne och övriga partier som ingick överenskommelsen. Frågan är om detta är början på slutet för partiet, som sedan valet hela tiden rasat i väljarstöd?

Att detta beslut om att bryta överenskommelsen skulle spela SD i händerna var partiet och dess medlemmar fullt medvetna om. Det dröjde inte heller många minuter innan SD:s partiledare Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande ropar på nyval. Jag kan förstå det. I ett eventuellt nyval skulle SD med stor sannolikhet vinna på att KD hamnar utanför riksdagen. Allt detta visste KD om!

Vilket förtroendekapital har ett parti som bryter överenskommelser? Kommer väljarna att kunna lite på ett parti som ger löften, som de på kort tid väljer att bryta? Är det ett parti man vill ska styra vårt land? Ebba Busch Thor sa på presskonferensen direkt efter beslutet i rikstinget att KD ”kommer att eftersträva att realisera sin politik”. Kan man lita på det?

Jag tycker också att det är smaklöst att som KDU:s förbundsordförande Sara Skyttedal direkt efter att beslutet om att bryta överenskommelsen, och när vi nu upplever den största humanitära katastrofen i vår tid, fira med champagne. Är det så man vill bli uppfattade och hur man visar på att man är ett ansvarstagande parti för Sveriges bästa. Kanske borde man istället ha plockat fram en gravöl!

Att Skyttedal varit en av de starkast drivande i frågan om att bryta överenskommelsen är kanske inte så förvånande. Hon har även tidigare visat prov på dåligt omdöme i bland annat integrations- och invandrarfrågor. Då blev hon starkt kritiserad av sitt eget moderparti, men nu verkar det som om större delen av partiet tappat både karta och kompass och gått totalt vilse i sin egen ideologi.

I en tid då vi kanske mer än någonsin behöver stabilitet och brett politiskt samförstånd väljer KD, ett parti som bygger sin ideologi på kristna värderingar, att bryta avtal och överenskommelser och spela främlingsfientliga krafter rakt i händerna. Kristna värderingar som talar om tillit och pålitlighet i tanke, ord och handling. Är det någon som skulle vilja förklara hur KD tänker, vad de säger och hur de handlar?

/Matz

2 thoughts on “Kan man lita på KD?

 • Johan Öberg 11 oktober, 2015 at 18:37
  Reply

  Hejsan. Du anser att KD inte är att lita på då de inte kan hålla sina löften. Tycker du ska se dig själv i spegeln innan du kastar skit på KD.

  Socialdemokraterna i Enköping röstade FÖR ett simhallsbygge, som ni nu bryter i samarbete med Nystart Enköping. Kallar du det för att hålla löften?

  Du har även en partiledare, tillika statsminister, som knappast kan anses vara en man som håller sina löften. Kan räkna upp en hel del löften han brutit sedan hans regering bildades för ca ett år sedan.

  KD är det enda partiet av de som ingick DÖ som nu visat politiskt mod. DÖ hade ingen folklig förankring och var ett av de största demokratiska övergreppen på vår demokrati sedan urminnes tider. Du som sosse blir såklart rädd nu, för nu hotas (S) i sitt fortsatta regeringsarbete. Jag tror och hoppas KD kommer att belönas i opinionsmätningarna för detta beslut.

  //Öberg

  • Matz Keijser 11 oktober, 2015 at 20:16
   Reply

   Hej, Johan – och tack för kommentaren!

   Vi är fortfarande för ett simhallsbygge! Däremot har vi insett att det beslut som tidigare togs i fullmäktige inte var det bästa alternativet. Vi har lovat att vi ska förvalta och använda medborgarnas pengar på ett ansvarsfull sätt. När vi då ser att det går att bygga en simhall med en annan placering än den som var tänkt från början och att vi på det sättet kan spara ett antal miljoner av skattebetalarnas pengar anser vi att det är att ta ansvar. Pengar som vi kan använda till annat!

   Så – nej, jag har inga problem att se mig själv i spegeln!

   Stefan Löfven är statsminister i en regering som består av två partier. Det är ganska naturligt att man i ett sådant läge måste kompromissa med det andra partiet för att kunna driva igenom politiska beslut. Ja, det är helt riktigt att det kan uppfattas som svikna vallöften, men som sagt – MP hade också vallöften som de vill ha igenom. Att kompromissa och jämka är ofrånkomligt.

   Hur menar du att det var ett övergrepp på vår demokrati? Tycker du att det är demokratiskt riktigt att ett parti som i valet fick 13% av det totala antalet röster är de som ska få sätta agendan för svensk politik? Överenskommelsen handlar om att säkerställa att, oavsett vilken regering som kommer till makten, regeringen ska ha möjlighet att få igenom sin budget. Nu riskerar vi istället att varje år få en regeringskris och få en situation där landet inte går att regera. Hur gynnar det demokratin?

   Nej, Johan, jag kan inte påstå att jag är rädd. Det parlamentariska förhållandet kommer med största sannolikhet inte att förändras. OM det skulle bli nyval, vilket inte är troligt i dagsläget, är det snarare de små borgerliga partierna som förmodligen är rädda. KD ligger under 4%-spärren i de senaste mätningarna och FP ligger bara strax över. Anna Kinberg Batras agerande efter KD:s beslut om att bryta ett skriftligt avtal har nog inte stärkt moderaternas ställning heller. Jag tror att Annie Lööf är den enda inom den forna alliansen som sover gott om nätterna.

   Det man däremot kanske kan vara rädd för är om allianspartierna väljer att aktivt samarbeta med SD. Nu ser inte jag det heller som speciellt troligt, men med tanke på KD:s nya retorik vad gäller flyktingpolitiken, där bland annat Sara Skyttedal har en del att förklara, är det oroande.

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.