MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Konspirationsteorier och spekulationer

Posted on

51Jag håller med Percy Westerlund (m) som i en kommentar till mitt tidigare inlägg menar att det blivit en storm i ett vattenglas kring det mail som hamnade hos fler än det var tänkt.

Tomas Rådkvist menar ännu en gång, i någon form av konspirationsteori, att det hela handlar om att vi från Socialdemokratiskt håll ”försöker se till att besluten tas tidigare i processen, i nämnder eller kommunstyrelse där den styrande minoriteten inte riskerar att förslagen röstas ner”.

Återigen – i de frågeställningar kring hur fullmäktiges arbetsordning kan förbättras och effektiviseras var frågan om ersättares yttranderätt EN av flera diskussionspunkter. Rådkvist kallar det också för ”hemligt” och så kan det kanske uppfattas, men vad jag vet brukar inga andra partier dela med sig av sina kommande interna diskussioner – eller?

Jag blir också något förvånad över att efter att först ha anklagat fullmäktiges ordförande för att utöva härskarteknik i nästa mening ifrågasätta, nedvärdera och förminska medborgares kunskaper och insikter om politiska beslutsprocesser och det politiska arbetet. Det är inte likt den gode Rådkvist!

Jag kan också garantera Tomas Rådkvist och övriga om att det inom Socialdemokraterna i Enköping inte finns några ”bunkergäng som utövar maktspråk”. Vet inte hur det fungerar inom Miljöpartiet, men i vårt parti har vi en öppen dialog och högt till tak.

Vad vi kommer att landa i vad gäller fullmäktiges arbetsordning kommer att förmedlas när vi diskuterat klart. Att spekulera kring utgången av dessa diskussioner är att föregå den demokratiska process som i alla fall råder inom Socialdemokratin vid våra interna överläggningar.

Avslutningsvis – och därmed punkt i debatten från min sida:

Socialdemokraterna i Enköping värnar demokratin, förespråkar öppenhet och är framåtsträvande!

/Matz

PS. Bilden är också en anspelning på antalet ledamöter i fullmäktige 😉 DS.

5 thoughts on “Konspirationsteorier och spekulationer

 • Matz Keijser 27 maj, 2015 at 17:03
  Reply

  Insåg att jag glömde en del i blogginlägget och det gällde Rådkvists påstående att vi Socialdemokrater vill stoppa yngre personer att engagera sig politiskt. Han skriver på sin blogg:

  Vi måste investera i de yngre politikerna i form av tid och utrymme så att de känner att det är meningsfullt att vara politiker.

  Lite fakta:

  Lägsta ålder i fullmäktigegrupp (enl. valsedeln 2014):
  Miljöpartiet – 35 år / Socialdemokraterna – 18 år

  Medelålder för fullmäktigegrupp:
  Miljöpartiet – 54 år / Socialdemokraterna 51 år

  Andel i % under 50 år:
  Miljöpartiet – 25% / Socialdemokraterna – 41%

  /Matz

 • Tomas Rådkvist 27 maj, 2015 at 23:26
  Reply

  Matz, jag skrev att de större partierna (inte enbart S) har en hierarki där få yngre släpps fram och då avsåg jag inte listorna utan talarstolen. Min bild är att både hos S och M är det i huvudsak de som står främst på listan som är med i debatten. Att ta bort yttrandefriheten för ersättarna skulle då inte drabba er på samma sätt som de små partierna där alla bidrar i debatten.

  Att valresultatet gjorde att vi fick med färre är bara att beklaga, liksom att det generellt är får få unga i partierna. Det kommer inte att bli lättare om ersättarna inte får yttra sig, det är ju längre ner på listorna som de nya hamnar och då i bästa fall kan räkna med att bli just ersättare.

  /Tomas

 • Tomas Rådkvist 27 maj, 2015 at 23:31
  Reply

  Dessutom vet du lika bra som jag att de som inte är eller har varit politiker har svårt att förstå den politiska processen, man får ofta förklara detta.

  Jag vill påstå att alla som tycker att det är OK att ta bort yttranderätten för 37% av de folkvalda antingen gör det för att öka sin egen makt eller för att man inte förstår vikten av att allsidigt kunna debattera förslag i fullmäktige.

  Och visst sjutton håller ni på att flytta makt från KF till KS, det var väldigt uppenbart på senaste KF.

  /Tomas

 • Matz Keijser 28 maj, 2015 at 00:31
  Reply

  Jag har som sagt satt punkt i debatten för egen del. Därför hänvisar jag till ne.se’s definition på ordet folkvald:

  folkvald, ord som används om sådana ledamöter av demokratiskt valda församlingar

  /Matz

 • Tomas Rådkvist 30 maj, 2015 at 13:12
  Reply

  Och ersättarna, vem är de valda av? Länsstyrelsen?

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.