MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Lägg partitillhörighet åt sidan

Posted on

skogsbrandAtt försöka ta billiga politiska poäng på att människor drabbats av den skogsbrand som härjar i Västmanland anser jag inte vara OK. Där håller jag med centerledaren Annie Lööf, men att kritisera partiledare som väljer att visa sitt stöd genom att vara på plats känns märkligt!

Lööfs kritik mot miljöpartiets Åsa Romsons politiska utspel är en sak, men centerledaren anser också att det är ”sorgligt, osmakligt och djupt ovärdigt” att Stefan Löfven varit på plats i katastrofområdet. Det är ett märkligt uttalande enligt min mening.

Jag ser inget konstigt i att politiska ledare åker till katastrofområden för att visa sin solidaritet och sina sympatier med de drabbade. Detta sker runt om i världen och därför har jag svårt att förstå Lööfs reaktion.

Det är snarare så att jag förvånas över att alliansens företrädare i form av partiledare visar sådan flathet och brist på empati när de väljer att INTE vara på plats!

 jag som Annie Lööf och som partiledare har valt att inte göra det utan i stället ha kontakt telefonledes med dom som berörs.

Detta uttalande säger mer om centerledaren. Att kungen också valt att visa sin oro genom att vara på plats anser Lööf däremot är bra ”om han vill”!

Det här är i och för sig inget nytt att allianspartiernas ledare väljer att titta bort och strunta i att åka till platser där människor drabbas av olycka. Jag tror de flesta kommer ihåg kravallerna i Husby där vi såg ett liknande beteende.

I sådana här lägen måste partitillhörighet läggas åt sidan och låta medmänskligheten råda. Genom att finnas på plats ger man åtminstone ett moraliskt stöd till de som drabbats och kan också få förståelse och kunskap om hur man ska agera om olyckan skulle vara framme igen.

Visst är vi mitt inne i valrörelsen, men i ett sådant här läge måste stridsyxan grävas ner och fredspipan tas fram. Här måste råda solidaritet, medmänsklighet och empati med de drabbade och alla de krafter som arbetar för att släcka branden!

/Matz

 

3 thoughts on “Lägg partitillhörighet åt sidan

 • Tomas Rådkvist 7 augusti, 2014 at 23:19
  Reply

  Matz, det är inte märkligare att ha politiska synpunkter på beredskapen mot katastrofer än att ha synpunkter på ett pågående krig i Syrien eller Gaza eller andra viktiga händelser där människor råkar illa ut.

  I Miljöpartiets fall så var det inget ”nytt utspel” utan en påminnelse om att MP länge velat höja den civila beredskapen för liknande katastrofer.

  Många medier har tagit upp samma sak och ifrågasätter den politiska prioriteringen och investeringar i beredskap, då vore det närmast märkligt om inte de politiska partierna själva har en åsikt i frågan.

  Det är också att visa respekt för de drabbades situation att ta frågan på allvar och visa på möjliga lösningar i stället för att som Reinfeldt säga att ”vi skall utreda det här”.

  /Tomas

  • Matz Keijser 8 augusti, 2014 at 08:24
   Reply

   Det jag menar är att det inte hjälper varken räddningsstyrkorna eller de människor som drabbats speciellt mycket genom att spekulera kring hur det kunde ha varit!

   Det gäller att fokusera på den faktiska situationen och de resurser som finns till hands idag. När situationen är under kontroll ska man självklart utvärdera insatserna och titta på vad som kunde gjorts bättre och dra lärdom av det – precis som jag skrev i mitt blogginlägg.

   Att media spekulerar kring vad som borde gjorts eller inte är väl inte helt oväntat. Det är deras uppgift, men att som politiker i princip säga ”vad var det vi sa” i en sådan här situation känns märkligt! Det hjälper inte speciellt mycket!

   Din jämförelse med Syrien och Gaza känns inte heller helt rätt. I Västmanland kämpar brandförsvar, militär, ideella krafter och de boende mot samma ”fiende” – elden.

   I grund och botten tror jag att alla, även politiken, är av samma uppfattning, men att strö salt i såren på de som kämpar med livet som insats löser inga problem! Det handlar om att ha fokus på rätt saker utifrån rådande förutsättningar!

   /Matz

 • Tomas 11 augusti, 2014 at 23:36
  Reply

  Det strör inte salt i såren utan visar att en del politiker tar problemen på allvar och har konkreta lösningar. Det är inte bara media som är igång med diskussionen, ett flertal organisationer har också gjort det och då vore det ju väldigt konstigt om inte politiker deltog i diskussionen.

  De enda som klagar över att MP påtalat detta är andra politiker eller politiskt engagerade, det säger en del om drivkraften i kritiken. Och det tar inte heller fokus från något räddningsarbete, det kan däremot besök på platsen göra (men jag tycker att både Reinfeldt och Löfvén gjorde rätt i att åka dit)

  /Tomas

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.