MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Liberal tankevurpa öppnar för SD

Posted on

Förra veckan skrev jag följande här på bloggen om borgerliga partiers syn på samarbete med SD från allianspartierna:

Var liberalerna står är inte helt klart, men så länge de ingår i alliansen och stillatigande accepterar samarbeten med SD har de ändå gjort en markering!

Men nu har också liberalernas partiledare Jan Björklund tagit bladet från munnen och visat den liberala synen på en normalisering av SD-retorik och människosyn när han säger att han vill bjuda in Sverigedemokraterna till de politiska samtal som förs över blockgränsen.

Det är svårt att förstå Björklunds syfte med detta uttalande. Han påstår att ”Liberalerna vill syna SD:s politik och ta ifrån dem deras martyrställning.

Samtidigt skriver liberalerna på sin hemsida att man ”kommer aldrig att sätta sig i regering med SD eller sitta i en regering som är beroende av SD:s aktiva stöd.” (Har man redan glömt det stöd man hade av SD när man satt i regeringsställning mellan 2010-2014?)

Ska jag vara riktigt ärlig förstår jag inte Björklunds resonemang. Han vill bjuda in SD till politiska samtal, men säger samtidigt att det inte spelar någon roll vad de säger för ingen kommer att lyssna. Tror han verkligen att SD:s offerkofta kommer att bli mindre av det? Snarare tvärt om!

Det handlar egentligen om samma sak som när Ebba Busch Thor gick ut och sa att SD inte är ett rasistiskt parti. Precis som KD håller Liberalerna på att ta livet av sig själva som parti. Björklunds oförmåga att styra den svenska skolan i regeringsställning och sedan i opposition fortsätta, med en dåres envishet, driva samma misslyckade skolpolitik har gjort att L rasar i väljarstöd.

Därför gör man också precis som KD – flirtar med de väljare som finns extremt långt åt höger. I båda fallen spelar man SD rätt i händerna. Underförstått säger man i båda fallen att det inte är ”så farligt” att inleda samtal med SD. Man undrar om båda partier är helt historielösa. Vad har de inte förstått om vad som händer när man släpper in dessa krafter i de demokratiska rummen?

I liberalernas fall blir det en ordentlig retorisk kullerbytta när man ena stunden anser att det är ok att samtala med det parti man samtidigt tydligt tar avstånd från och på sin hemsida benämner som ”antidemokratiskt” och ”rasistiskt”.

Ibland kan man ha otur när man tänker, men just i det här fallet är jag övertygad om att det inte är så. Det här är ett möjligen inte helt genomtänkt men fullt medvetet uttalande med ett enda syfte: Partiets överlevnad – kosta vad det kosta vill!

Som Socialdemokrat ska jag ju inte sticka under stol med att jag gärna ser låga väljarsiffror för såväl KD som Liberalerna i valet 2018, men jag tror att L skulle kunna få ett lyft om man såhär vid denna mandatperiods halvtid tog sig en funderare på var man står rent ideologiskt. Finns de liberala grundstenarna som trygghet för partiet och har man idag rätt partiledare?

Både KD och L glider sakta men säkert i en nedförsbacke, som dessutom verkar luta åt höger. Vägen tillbaka till där man en gång var går brant uppför och tenderar att bli brantare ju längre tiden går.

Björklund är lite som Sally i TV-serien med samma namn. Det händer mycket som inte alltid är helt genomtänkt och det finns sällan förståelse för konsekvenserna av det egna handlandet. Men kanske kan den liberala partiledaren ändå ta till sig av något klokt som Sally brukade avsluta varje avsnitt med:

Det går inte att bromsa sig ur en uppförsbacke!

/Matz

2 thoughts on “Liberal tankevurpa öppnar för SD

 • Percy Westerlund 11 september, 2016 at 20:12
  Reply

  Matz,
  Om du tittar på era valresultat sedan 2002 så kanske du inser att din beskrivning av L:s och KD:s utveckling stämmer allra bäst för ditt eget parti…
  Mvh,
  Percy

  • Matz Keijser 11 september, 2016 at 23:20
   Reply

   Nu handlar mitt blogginlägg om småpartiernas desperation kring deras egen överlevnad och hur de därför öppnar upp för samarbete/samtal med SD, vilket är skrämmande och borde i rimlighetens namn även ge er moderater, som ledande alliansparti, en hel del huvudbry inför det fortsatta allianssamarbetet.

   KD har under en längre tid legat under 4% och expertisen menar att de kommer att få det svårt att lyckas överleva som riksdagsparti efter valet 2018. L tappar även de och ligger farligt nära 4%. Fortsätter era små alliansvänner denna trend är det inte mycket kvar av alliansen. Vem/vilka har ni i så fall tänkt samarbeta med för att bli ett seriöst regeringsalternativ, som ändå måste vara ert mål?

   Jag håller med om att Socialdemokraterna idag ligger långt ifrån det 40%-parti vi en gång var, men det var som sagt inte det blogginlägget handlade om utan min och många andras oro över hur det ena allianspartiet efter det andra bidrar till en normalisering av SD-retorik och bjuder in till samarbete/samtal. Vilka står näst på tur?

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.