MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Liberalt självskadebeteende?

Posted on

Nyamko Sabuni tillträdde som partiledare för Liberalerna i juni 2019. Redan innan hon tillträdde höjdes röster inom partiet som varnade för en ny kursändring där det öppnades upp för att ingå in en borgerlig regering som tar stöd av SD – något som partiet tidigare hade tagit tydlig ställning mot.

Liberala röster i media gick ut och varnade för att valet av Sabuni ”kommer att eka en lång tid i den liberala historien”.

Bara ett halvår innan hade Sabunis företrädare Jan Björklund rakryggat meddelat att ”Jag har tillsammans med Annie Lööf stoppat SD:s makt”. Liberalerna hade tagit tydlig ställning i samarbetsfrågan och Björklund hade fullt stöd från partirådet.

Vid valet 2018 blev valresultatet för Liberalerna 5,5%, men dalade snabbt därefter och på bara ett halvår rasade man ner till 3,3%. Sabuni-effekten blev, efter partiledarbytet, kortvarig. Efter att ha nått en toppnotering på 4,2% har väljarstödet nu, enligt flera opinionsmätningar, stabiliserats på 2,5% – alltså en dryg halvering av valresultatet och en lång väg kvar till riksdagsspärren.

Så kom då den av många liberaler befarade kursändringen. Nyamko Sabuni meddelade i veckan att hon är villig att samregera med M och KD – med aktivt stöd av SD. Den interna kritiken lät inte vänta på sig!

Starka namn inom Liberalerna inte bara kritiserar Sabuni och det nya liberala vägvalet som ”riskerar få Liberalerna att förlora sin ideologiska själ bit för bit”. Flera har uttryckt att det här är en så stor ideologisk förändring att man överväger att lämna partiet.

När Anna Kinberg Batra avgick som partiledare för moderaterna uttryckte hon i sitt avgångstal att hennes parti ägnade sig åt ett ”politiskt självskadebeteende”. Med tanke på åt vilket håll Liberalerna nu ställt in sin politiska kompass och reaktionerna intern är risken stor att det liberala partiet tenderar att anamma ett sådant beteende.

I nästa vecka kommer Liberalernas partiråd ta ställning i frågan. Det blir oavsett en ödesdag som, precis som förutspåddes för två år sedan, ”kommer att eka en lång tid i den liberala historien”.

Vinner Sabuni gehör för sin kursändring ser vi ett allt mer splittrat liberalt parti, som riskerar att falla samman som ett korthus. Tar partirådet ställning emot sin partiledare är frågan inte om utan när Nyamko Sabuni avgår/avsätts.

Ordförande för
Socialdemokraterna i Enköping

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.