MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Löfvens tal gav framtidstro

Posted on

I ett bra och lagom tempo framförde han sitt tal sist ut i Almedalen. Svetsaren från Ådalen som aspirerar på att bli Sveriges näste statsminister!

Det var ett tal som var en bra blandning av saklig politik uppblandat med igenkänningsfaktorer och en del egenupplevda anekdoter.

Själv kände jag igen mig i hans berättelse om sitt första jobb när han var 14 år gammal. Stefan Löfven röjde visserligen sly utanför Gålsjö och jag delade ut post i Enköping. Han är visserligen några år äldre än jag, men vi upplevde samma 70-tal. Vi upplevde samma artister! Vi upplevde samma trötthet de tidiga morgnarna!

Men framförallt – vi upplevde samma stolthet över våra första jobb. Stefan Löfven formulerade de så här i sitt tal:

”Men jag gillade det! Trots att klockan ringde så tidigt på morgonen, så hade jag fått chansen. Till en lön, till ett steg in i vuxenlivet, till friheten att forma mitt eget liv!

Och idag är jag besjälad av att ge samma möjlighet till varenda ung kvinna och man i Sverige!

Det var som sagt ett tal med ett bra tempo, inte alls lika sövande långsamt som Annie Lööf – vars konstpauser upplevdes som om verkligheten likt en dator med taskig uppkoppling laggade!

Det var en bra blandning av äkthet och realism, men samtidigt med glimten i ögat och och en god portion självinsikt och självironi. Inte alls som Fredrik Reinfeldts tjosan-hejsan-skämt med tummarna i luften likt brännvinsfilmerna på 40-talet eller som de dåligt inrepeterade one-liners där det enda som saknades var trummisens pa-dam-dam-krasch!

Nej, Stefan Löfvens tal var startskottet på valrörelsen. Så kändes det i alla fall!

Här fick vi som lyssnade en teaser om vad som komma skall. Det presenterades en del nyheter. Bland annat förslaget om fler specialpedagoger och speciallärare samt att minska klasstorlekarna i de lägre åldrarna med upp till fem elever!

Löfven levererade också en del nya uttryck som kan bli fullt gångbara i valrörelsen:

Det behövs lagstiftning för att män inte ska kvoteras in framför kompetenta kvinnor!

Det är idén i ditt huvud, snarare än pengarna i din plånbok, som ska avgöra om du kan lyckas i Sverige!

Sverige behöver inte feministisk PR – vi behöver feministisk politik!

När politiken nu tar sommarlov några veckor ser jag med tillförsikt fram emot det år vi har framför oss fram till valet i september 2014!

Mot den borgerliga regeringens politiska trötthet och stagnation står Socialdemokratins visioner och framtidstro. En tro på att det går att förändra till det bättre. Inte bara för några få – utan för alla!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.