MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Lööf faller likt höstens dito!?

Posted on

Centern och Annie Lööfs negativa spiral fortsätter. Partiet har en längre tid legat och balanserat på den berömda 4-procentspärren i oppinionsmätningarna och väljarnas förtroende för deras partiledare har rasat oroväckande.

Nu handlar det om partiets så kallade idéprogram, som inte landat i god jord runt om i landet. Kritiken har varit hård och i samtal med lokala företrädare i för centern i vår kommun har det inte heller varit nådigt!

”Typiskt Stureplans-Centern!” är en ganska talande kommentar!

Nu har i alla fall centerledaren Lööf avbrutit sin Thailandsemester för att komma hem och ”ställa allt till rätta”! Den stora frågan är hur hon kommer att lyckas?!

Knappt hade hon landat på Arlanda förrän kvällstidningarna, utifrån de mest ifrågasatta punkterna i idéprogrammet, gjorde upp en NU & DÅ-lista. Saker som Annie Lööf för inte allt för länge sedan ansåg vara OK, men som hon nu säger blankt nej till!

Idag säger hon bland annat att hon aldrig varit för månggifte. 2006 var hon ”stolt” över ungdomsstämmans beslut om bland annat: ”månggifte för den som önskar”.

(Aftonbladet har en intressant lista på Nu och Då)

K-G Bergström skriver idag på Expressen att det blir allt mer tydligt att centerledaren inte har läget under kontroll.

Det är väl ingen högoddsare att den situation Annie Lööf nu har hamnat i inte direkt förbättrar hennes ställning bland väljarna och det är föga troligt att partiets oppinionssiffror kommer att skjuta i topp den närmaste tiden.

För nästan exakt ett år sedan var det en annan partiledare som kritiserades för att säga en sak trots att han tidigare sagt det rakt motsatta. Mediadrevet gick och det slutade med avgång!

Nu tror jag inte att det kommer att gå så långt den här gången. Ett och ett halvt år kvar till valet är det kanske rätt att låta henne sitta kvar, men hon har ett tufft arbete framför sig att samla partiet.

Centern är inne i en generationsväxling där man glider allt längre ifrån det folkrörelse-Centern med en mer socialliberal politik, som det stora flertalet nog vant sig vid. Stureplans- och Avenycentern har nog på för kort tid erövrat allt för mycket mark i partiet.

Det är här jag tror Annie Lööf har sitt största problem just nu. Hon tillhör själv det senare falangen av partiet och måste samtidigt blidka den ”äldre” generationen! Frågan är väl hur hon kommer att lyckas och hur det kommer att påverka den kommande valrörelsen!

/Matz

One thought on “Lööf faller likt höstens dito!?

  • Anonym 11 januari, 2013 at 01:07
    Reply

    Det är väl ändå ett sundhetstecken att ett partis idéprogram debatteras av medlemmarna? Kring (s) idéprogram som presenterades i november är det tyst som i graven. Eller är det ett ideprogram för medlemmarna att gå i vintersömn?

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.