MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

M återvinner gammalt…

Posted on

Vid gårdagskvällens kommunfullmäktige behandlades en motion från moderaterna om att etablera ”Enköpings första kretsloppspark”. I dagens slit och släng-samhälle är det ett bra förslag att ta tillvara på det som fortfarande går att rädda och återanvända.

Fullmäktige ansåg motionen besvarad och att våra representanter i VafabMiljös direktion ska verka för att återbruken utvecklas så att man ökar återanvändning. Percy Westerlund (m) lämnade också ett tilläggsyrkande om att det ska framgå att Enköping har förutsättningar för att en kretsloppsutveckling sker på vårt Återbruk. Något som hela fullmäktige ställde sig bakom.

Även om jag tycker detta är ett mycket bra förslag kan jag inte låta bli att titta i backspegeln lite grann:

1996 – Under det röd-gröna styret startades Agenda 21-projektet ”Kretsloppsverkstan”. Här tog man emot möbler och andra saker som kunde återvinnas och säljas på nytt. Verkstan gav personer som stod långt från arbetsmarknaden möjlighet till en meningsfull sysselsättning (precis så som moderaterna formulerat i sin motion om kretsloppspark).

Dessutom hanterade man elektronikskrot, men när miljö- och arbetsmiljölagstiftningen skruvades åt år 2000 och det krävdes certifiering av verksamheten ansåg den dåvarande borgerliga majoriteten att det skulle bli för dyrt i förhållande till de förväntade intäkterna.

2001 – Kretsloppsverkstan övergick från projektform till att permanentas. Samma år tilldelade Centerkretsen i Enköping årets miljöpris till just Kretsloppsverkstan.

2004 – Det dåvarande moderatledda styret tillsatte en utredning om samordning av arbetsmarknadsåtgärder. Detta resulterade i, trots en namninsamling för att rädda Kretsloppsverkstan, att den politiska ledningen valde att stänga dörren för gott 2008.

Hade verksamheten fått fortsätta och getts rätt förutsättningar hade den förmodligen kunnat ha utvecklats och Enköping hade idag förmodligen kunnat vara ledande vad gäller kretslopp/återvinning/recycling.

Nåja, nu är det ju ingen idé att gråta över spilld mjölk. Moderaterna återvinner ett gammalt tänk i sin motion och igår fattade kommunfullmäktige i total politisk enighet ett beslut om att jobba för att Enköping åter får en kretsloppsverksamhet, som bidrar till en hållbar utveckling. Det är positivt!

/Matz

3 thoughts on “M återvinner gammalt…

 • Christer jönsson 19 september, 2017 at 10:43
  Reply

  All form av återvinning är till godo för samhället, dock är risken stor att det kan slå ut de få former av loppisar som finns i Enköping med närområde, speciellt de som valt att leva på den inkomsten.
  Försäljningen hos kringliggande loppisar mångdubblades när kretsloppsverkstaden lades ner 2008.
  När sedan viss personal levererade finare möbler till vänner i Sthlm med antikaffär tappades förtroendet helt för den verksamheten som skulle byggt på ideell och rehabiliterande sysselsättning.

  • Matz Keijser 19 september, 2017 at 11:06
   Reply

   Jag tänker inte säga emot dig, Christer. Här får vi titta på hur det ser ut i andra kommuner där det redan finns etablerade kretsloppsparker. Går det möjligen att hitta någon form av samarbete/samförstånd med de som bedriver loppisverksamheter för att få en bra ”konkurrenssituation”? Hur en kretsloppspark ska drivas och vilken typ av återvinning man ska fokusera på är långt ifrån fastställt.

   Tittar man exempelvis på Knivsta så tar man om hand om husgeråd och möbler som används till lägenhetsboenden för nyanlända i samarbete med kommunens flyktingmottagning. Man har också samarbete med biståndsorganisationer och bidrar till olika biståndsprojekt. Man planerar att kunna reparera möbler och elektronik samt återanvändning av byggmaterial.

   Med en sådan ingång tror jag att konkurrensen med loppisar blir minimal då man inte vänder sig till samma målgrupper.

   /Matz

   • Christer jönsson 19 september, 2017 at 11:30
    Reply

    Såsom du beskriver det är så det bör vara i alla lägen det man många gånger glömmer i det hela är att alla kretsloppsparker får sina saker gratis och den lilla loppisverksamheten ute på stan köper sina saker samt betalar moms o lokalkostnader som egen företagare utan att få lyfta momsen på det man köper in.
    Om alla jobbar på lika villkor så är det ett komplement loppisar emellan,
    Jag kan bara hoppas på att det blir bra för alla parter för i grunden måste vi börja återanvända så mycket vi kan.

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.