MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

M i fritt fall!

Posted on

I mina senaste blogginlägg har jag fokuserat mycket på moderatledaren Anna Kinberg Batras utspel om att man öppnar upp för ett samarbete med SD. Jag har ställt frågan om alliansen över huvud taget längre finns när C och L givit tydliga signaler om att man inte kan tänkta sig en allians med stöd av SD.

Min beskrivning är att AKB målat in sig i ett hörn som kommer att vara svårt att ta sig ur och med tanke på den kritik hon fått internt från tidigare ministrar och framträdande partirepresentanter kommer hon även att ifrågasättas om sin möjlighet att kvarstå som partiledare.

Nu ligger det nära till hands att säga ”Vad var det jag sa!”, men jag är även medveten om att det är långt kvar till valet 2018. Ändå går det inte att undgå att reflektera kring tre av varandra oberoende opinionsmätningar som presenteras idag.

Aftonbladet presenterar en mätning kring vem man anser vara bäst lämpad att leda en allians och vara potentiell statsministerkandidat. Här får AKB stöd av 26% av väljarna medan Annie Lööfs förtroende inom väljarkåren är hela 36%!

I Svenska Dagbladets mätning, utförd av SIFO, backar moderaterna med 2,1% och landar på 19,8% samtidigt som center går framåt med 2,3% och har nu klättrat till 11,6%.

Expressen skriver feta rubriker om ”Moderaternas störtdykning” och menar att ”Nu kommer svaret på Anna Kinberg Batras utsträckta hand mot Sverigedemokraterna”. I deras mätning, som Demoskop står för, tappar moderaterna hela 5,8% och här hamnar partiet på rekordlåga 18,5%!

I mitt blogginlägg i tisdags skrev jag ”Anna Kinberg Batra sköt från höften, men fick aldrig ur pistolen hur hölstret. Nu lever hon med ett hål i foten som med största sannolikhet aldrig kommer att läka! Närmare ett politiskt självmord än så kan man nog inte komma!

Nu är KG Bergström inne på samma linje i en artikel på Expressens webbupplaga där han ställer frågan: ”Har M råd att vänta med partiledarbyte?

Bergström, som har en lång och gedigen erfarenhet som politisk reporter och analytiker, skriver vidare: ”Moderaterna borde befinna sig i chock efter dagens mätning. Partiet är inte känt för att vara särskilt tålmodigt med misslyckade partiledare”!

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé står inte oväntat upp för sin partiledare i intervjuer som nu följer på de tre mätningarna. Ska man följa KG Bergströms analys av hur moderaterna brukar agera känns risken överhängande att även Tobé hänger löst.

Jag är nog benägen att hålla med Bergström. I ren självbevarelsedrift och ta det lilla halmstrå som finns kvar för att ”rädda” alliansen så här drygt 18 månader kvar till valet är moderaternas enda möjlighet att plocka fram en ny partiledare som tar avstånd från att se SD som ett samarbetsparti.

Det blir onekligen en intressant tid framöver där vi får följa hur moderaterna kommer att hantera den här situationen!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.