MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

(M)ajoriteten har tappat fokus – medborgarfokus!

Posted on

Jag fastnade vid en formulering Stefan Löfven hade i sitt linjetal vid kongressen igår efter han blivit vald till partiordförande:

De som tror att ordning och reda räcker, och sätter sig ner och grillar korv när arbetslösheten stiger, de blir inte kvar i regeringsställning!

Detta kan även appliceras på hur det ser ut i vår kommun. Även om den moderatledda majoriteten mer är ute och cyklar än grillar korv ser vi ett annat exempel på politiskt strutsbeteende från alliansföreträdare.

Här står finanskommunalrådet Anna Wiklund (m) och hennes allierade och menar att ”det går bra för Enköping”. Detta konstaterande kommer sig av att man stirrar sig blinda på siffror på ett papper, men struntar helt och fullt i hur det ser ut ute i verksamheterna.

Upplevelseförvaltningen är ett tydligt exempel på detta där neddragningar och hårda sparkrav gör att kultur- och fritidsutbudet för våra kommuninvånare minskar för varje år som går.

Detta speglas nu också i lokalpressen där allt fler medborgare insett hur den moderatledda majoritetens agenda ser ut och därför gör sina röster hörda genom insändare där man visar sitt totala missnöje med hur vår kommun styrs!

Dagligen möter jag människor – på jobbet, på gatan, på torget, i affären – som vill prata om just detta. Senast igår blev jag uppringd av en minst sagt upprörd kommunmedborgare som uttryckte sig på följande sätt:

Om jag missköter mitt jobb gång efter gång kommer jag till slut att få sparken. Hur kommer det sig att politiker som inte klarar av sina uppdrag får sitta kvar? Om de (den moderatledda alliansen) får fortsätta kommer vår stad snart bara bestå av ett tomt och innehållslöst skal. Vart tar mina skattepengar vägen?

Jag kan tycka att frågorna är relevanta! Bristande ledarskap och politisk styrning ska ifrågasättas!

Jag skrev i ett tidigare blogginlägg att Upplevelsenämnden skulle spara 3 miljoner. Nu visar det sig att det handlar om 5 miljoner!

I EP har vi kunnat läsa om att ett antal badvakter ska plockas bort. Det verkar inte som om den moderaledda majoriteten gjort någon konsekvensanalys av sina sparåtgärder. Personalen i badhuset visar på konkreta risker med att skära ner personalstyrkan. Detta försvaras med att ”man i Stockholm inte har några badvakter”!

Ska jag vara riktigt ärlig skiter jag fullständigt i hur de har det i Stockholm. Jag vill att medborgare i Enköping, och däribland jag själv och min familj, ska känna sig trygga när man besöker simhallen.

Alla vuxna får ta ett ansvar” är en annan ogenomtänkt kommentar. Nu vill man alltså lägga över trygghets- och säkerhetsansvaret på BESÖKARNA! Man baxnar!

Man skär i personalen, minskar öppettider för att minska kostnaderna. För det har Anna Wiklund lärt oss genom åren. ”Det är inte intäkterna man blir rik på – det är de låga kostnaderna!” Men man får inte bli dumsnål!

Har man tagit med i beräkningen att även intäkterna kommer att minska. Konsekvenserna blir med största sannolikhet att det inom kort kommer att aviseras avgifts- och taxehöjningar för att täcka just intäktstappet – i simhallen, i ishallen, till Kulturskolan mfl!

Med varje förslag från den moderatledda majoriteten drabbas medborgarna – och då i första hand barn och ungdomar!

Från oppositionen i Upplevelsenämnden, med Lasse van Aller (S) i spetsen, gjordes en kraftig markering när beslutet om nedskärningar och sparkrav skulle tas. Man sa följande:

Vi anser att åtgärderna och konsekvenserna är så stora att de inte kan anses acceptabla. Att genomföra dessa åtgärder, av en liten grupp politiker, är inte att ha medborgarfokus och ta ansvar anser vi. Vi ser det mycket allvarligare än majoriteten tycks göra och att dessa frågor/åtgärder ska behandlas på en högre politisk nivå. Vi menar att kommunstyrelsen ska anslå medel så att nämndens ekonomi kommer i balans 2013-2014.

Här går en tydlig skiljelinje. Oppositionen värnar medborgarnyttan medan den moderatledda majoriteten totalt tappat medborgarfokus!

Rösten från gårdagens telefonsamtal återkommer i mina taknar:

”Hur kommer det sig att politiker som inte klarar av sina uppdrag får sitta kvar?”

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.