MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Makten – till vilket pris som helst?!

Posted on

I september 2017 framträdde moderaternas partiledare Ulf Kristersson och fick frågan om hur han såg på ett samarbete med SD och svarade då rakt och tydligt: ”Jag tycker inte att vi ska samarbeta alls.”

I juni 2020 fick han samma fråga och svarade då, lika tydligt: ”Det är ingenting jag utesluter alls, utan jag tror att vi kommer behöva diskutera budgetfrågor…

Den 20 januari i år kunde vi höra moderatledaren uttala sig om SD där han bland annat menade: ”Jag tycker att Sverigedemokraternas retorik har förändrats en del de senaste åren.

Detta måste ändå ses som ett uttalande som inte bara gläntade lite på dörren för att öppna upp för ett kommande samarbete för att bilda regering efter nästa val. Dörren stod helt plötsligt vidöppen! Kristdemokraterna sopar rent framför den och ansluter till välkomstkommitén.

För ett par dagar sedan, i SVT:s Sverige möts, stod Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof och kallade islam för en ”avskyvärd religion”. Detta fick han beröm för från sina partikamrater. Bland annat Björn Söder gick ut på twitter och menade att ”Richard Jomshof pratar klarspråk om islam, som en avskyvärd religion”.

Moderatledaren Kristersson var snabbt på den pucken och formulerade sig enligt följande:

Att SD från sin officiella kanal väljer att sprida några ledande sverigedemokraters nedsättande kommentarer om islam är direkt stötande. Att kalla världsreligionen islam med 1.8 miljarder utövare för ”avskyvärd” är helt enkelt avskyvärt”.

Så hur var det då egentligen med den förändrade retoriken? Är det någon skillnad från när partiet kom in i riksdagen för elva år sedan?

Man skulle ju kunna tro att Kristersson, med sitt snabba avståndstagande, ångrade sitt uttalande om hur SD:s retorik förändrats och därmed börjat fundera ett varv till inför det annalkande valet 2022. Det är möjligt att han gjorde så, men det han landade i var kanske inte vad man skulle ha trott.

Igår, den 12 mars 2021, kunde vi läsa att moderatledaren Kristersson öppnar upp för att skriva ett avtal med SD! Det är nu inte något Kristersson kommit på själv utan (läs noga nu) det är ett KRAV FRÅN SD! Ett krav inför ett kommande budgetsamarbete.

Man behöver inte vara raketforskare för att förstå att det här bara är punkt 1 på SD:s agenda. Den plan man haft långt innan partiet lyckades komma in i riksdagen. Partiet kommer inte att nöja sig med att vara ett stödparti till en moderatledd regering. Var så säker!

Åter till Kristerssons analys av SD som parti från januari i år. Är det verkligen så att SD ”de senaste åren” har förändrats? Är det en annan retorik än tidigare?

Svaret är enkelt – NEJ! Kostymerna sitter lite bättre och är lite snyggare än vid inträdet i riksdagen 2010, men retoriken och partipolitiken är precis densamma. Det är ingen skillnad alls! Det är Richard Jomshofs uttalande i SVT ett praktexempel på. Han må pudla någon dag senare iklädd den urtvättade offerkoftan, men det han sa var det han menade.

Det som däremot har förändrats är Ulf Kristerssons och moderaternas, Ebba Buschs och kristdemokraternas inställning till just den politiken och retoriken. Med ett enda mål – MAKTEN! Och till vilket pris som helst!

2 thoughts on “Makten – till vilket pris som helst?!

 • Christer Holm 14 mars, 2021 at 11:55
  Reply

  Vi måste se till att omedelbart fixa till PENSIONÄRERNAS situation grundpensionen måste höjas till minst 13000/mån för alla .
  Det är viktigare än något annat
  Så att medborgarna har råd med hyra och mat vi kan inte behöva ha det i ett solidariskt land som Sverige som det är Idag med fattigpensionärer soppkök osv.
  Det börjar jäsa i leden bland PENSIONÄRERNA.

 • Edvard Ivarsson 15 april, 2022 at 12:10
  Reply

  Jag skulle gärna vilja läsa dina tankar om utvecklingen av kryptovaluta och dess inverkan på vårt lands energisektor. Jag vet inte så mycket om det, men jag stötte nyligen på Cryptodaily.se och de skriver recensioner om robotar för handel med kryptovalutor. Föreställ dig att roboten handlar åt dig och att du till och med gör en viss vinst. Och vi vet alla att kryptovaluta bryts med hjälp av datorer och att elektricitet spelar en stor roll i allt detta!

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.