MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Mätningar är en sak…

Posted on

SCB har presenterat sin partisympatimätning för november där fem av åtta partier backar jämfört med deras senaste mätning i maj. Två partier ligger under riksdagsspärren och ett balanserar på gränsen.

Det är nio månader kvar till valet och valrörelsen är i full gång även om det kanske inte märks så mycket utåt, men inom respektive parti pågår ett febrilt arbete med strategier och handlingsplaner.

Moderaterna går framåt jämfört med hur siffrorna i SBC:s majmätning såg ut. Ökningen med 4,1 procentenheter är statistiskt säkerställd och många pratar om en Kristersson-effekt. Jag skulle nog snarare kalla det för en posttraumatisk Kinberg Batra-effekt.

Jag tror ärligt talat inte det hade spelat någon roll vem som tog över partiledarskapet inom moderaterna så länge AKB lyftes bort från positionen!

Visserligen har Ulf Kristersson bara suttit som partiledare i två månader, men skulle man tala om en Kristersson-effekt borde nog väljarstödet haft en brantare kurva uppåt och siffrorna borde varit betydligt högre. För faktum är att moderaterna visserligen ökar sedan majmätningen och ligger nu på 22,2%, men det återstår fortfarande en bit kvar till valresultatet 2014 (23,3%) – för att inte tala om valresultatet 2010 (30%).

S och V är de enda partier som ökar både jämfört med SCB:s mätning i maj OCH i förhållande till valresultatet 2014.

Andra intressanta iaktagelser är att MP sedan valet tappat i princip lika mycket som C har ökat. Det skulle kunna bero på att MP inte längre är lika tydliga i sina kärnfrågor gällande miljö medan C, mycket tack vare ett tydligt ledarskap från Annie Lööf, positionerat sig som det tydligaste miljöalternativet.

SD har visserligen ökat sedan valet 2014, men tappat rejält sedan majmätningen med -3,6 procentenheter. Med största sannolikhet har detta tapp varit moderater som under AKB-krisen klev längre ut åt höger och nu när moderaterna återgått till klassisk högerpolitik valt att ta steget tillbaka.

KD har sedan mars 2015 legat under 4%-spärren och kurvan fortsätter nedåt. Partiet är, om det fortsätter, snart under 3%! Det lär behövas en hel del stödröster från moderater om de ska hålla näsan ovanför vattenytan.

Liberalerna hade en uppåtgående trend i början av sommaren när Jan Björklund utmanades som partiledare av Birgitta Ohlsson. Så kom hösten, Björklund omvaldes och nu kommer som ett brev på posten väljarnas dom. L har sedan juni tappat närmare 2 procenenheter och ligger nu farligt nära 4%. Även här kan stödröster komma att bli nödvändigt – och vad blir då kvar av M och C?

Ser man till ställningen mellan blocken har de rödgröna 43,4% och allianspartierna 39,2%. Räknar man bort partierna under 4% får S+V 39,6% och M+C+L 36,1%. (Skulle L tappa ytterligare 0,3 procentenheter, vilket inte är omöjligt, skulle M+C återstå med 31,9%!)

Vi har nu en onekligen intressant valrörelse framför oss. Med Kristersson som moderatledare tror jag de ideologiska skillnaderna kommer att bli tydliga. Alliansen har ett arbete att bevisa att man verkligen är en allians där vi idag ser stora sprickor i ett antal frågor.

Vill Socialdemokraterna fortsätta den positiva trenden behöver politiken bli allt mer tydlig med en färdriktning som inte spretar åt olika håll. Det går inte att sälja ett hus enbart genom att visa på el- och VA-ritningar, man måste öppna upp dörrarna för visning, som får väljarna att tänka att ”Här vill jag bo!”. (För att tala i mäklartermer.)

Småpartierna gör nog bäst i att plocka upp sina kärnfrågor igen och göra det man är bäst på lite bättre. SD har partiföreträdarna emot sig och deras partiledare vill inte ta ansvar för den politik som de representerar. Standardsvaret ”jag vet inte” har blivit Åkessons signum.

Nåja, en väljarundersökning är en väljarundersökning. Det är på valdagen väljarna använder sin demokratiska rättighet att faktist säga sitt och det är på valnatten vi får det faktiska resultatet! Att det kommer att bli ett spännande val är otvivelaktigt och vilka som slutligen kommer att bilda regering är i dagsläget omöjligt att förutspå.

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.