MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Medborgarförslag och snurrig majoritet

Posted on

Jag tycker det är spännande när medborgare engagerar sig i politiska frågor. Än mer spännande blir det när de går så långt att det resulterar i ett medborgarförslag till kommunfullmäktige.

I dagens EP finns en artikel om Marie Lindeberg, som vi den senaste tiden lärt känna som simklubbens ordförande och som efter beskedet om att vi ska bygga ny simhall stått upp för klubbens intressen i frågan.

Den här gången vill Lindeberg hjälpa kommunen att spara pengar, som skulle kunna gå till verksamhet istället, genom att lägga ett förslag om att ta bort två kommunalråd. Ett för majoriteten och ett för oppositionen!

Nu är det ju så att oppositionen bara har ett kommunalråd så ur ett rent demokratiskt perspektiv skulle det vara mycket olyckligt att ta bort oppositionsrådet och det tror jag också Marie Lindeberg är införstådd med. Däremot håller jag med Marie om att det kanske är överkurs med två råd från majoriteten!

Lindeberg jämför också med Uppsala, som om jag inte missminner mig är den kommun där hon själv arbetar som ekonom, och hävdar att man där enbart har ett kommunalråd per 50.000 invånare. Här måste jag tyvärr komma med en pekpinne och tala om att det inte stämmer.

Uppsala har totalt 10 kommunalråd – 6 från den moderatledda majoriteten och 4 kommunalråd i opposition. Befolkningsmängden i vår residensstad är lite drygt 200.000. Det innebär faktiskt att man då har ett råd per 20.000 invånare.

Därför hävdar jag även fortsättningsvis att det räcker med att ta bort ett råd för majoriteten i vår kommun. Det skulle ge samma fördelning som i Uppsala – ett råd per 20.000 invånare!

Om man dessutom plockar bort förste vice ordförande i varje nämnd, så som vi föreslog i en motion, skulle man kunna spara ytterligare 400.000 kronor per år. Det skulle tillsammans med ett kommunalråd ge totalt 1.280.000 kronor att fördela ut till verksamheterna – per år!

Apropå vår motion har Helena Proos och Sven Jansson två bra insändare i lokaltidningen idag. Den ena tillsammans med Lasse van Aller. I den där Helena och Sven skriver själva beskriver de hur tafatta och handlingsförlamade den moderaledda majoriteten i kommunen är.

När vår motion om att ta bort förste vice ordförande i varje nämnd äntligen efter ett och ett halv års behandling togs upp i fullmäktige gick centerpartisten Jan Fredriksson upp i talarstolen och försökte på ett osammanhängande sätt förklara varför man från majoriteten inte tänkte ta bort dessa vice ordförandeposter.

Moderata gruppledaren i fullmäktige Percy Westerlund gick i sin tur upp i talarstolen och menade att han mycket väl skulle kunna tänka sig stödja motionen, men när det sedan kom till votering ven den moderata partipiskan och Westerlund rättade in sig i ledet!

Som sagt – det är spännande när medborgare engagerar sig och jag hoppas att många kommer att göra så vid valet 2014. Då handlar det inte bara om att förste vice ordföringarna ska bort. Då byter vi ut hela majoriteten i det politiska styret!

För ett bättre Enköping helt enkelt!

/Matz

2 thoughts on “Medborgarförslag och snurrig majoritet

 • Percy Westerlund 11 maj, 2013 at 09:45
  Reply

  Hej Matz,
  Det är kanske inte så klokt att kommentera en debatt som man inte närvarade vid. Jag kommer att replikera på insändaren från Proos/Jansson eftersom de tillskriver mig ett uttalande jag aldrig gjort. Jag berättade i talarstolen att jag i demokratikommittén föreslagit avskaffande av dessa 1:e vice poster för nästa mandatperiod och att vi som parti var beredda göra något åt arvodesnivån redan före valet. Däremot gjorde jag klart två gånger under mitt inlägg att vi skulle rösta nej till motionen av de skäl som anförts av kommunstyrelsekontoret (olagligt under mandatperioden om det inte sker i samband med upplösning och omorganisation av nämnderna).
  För övrigt kan nämnas att även mp röstade nej till motionen…
  Tror du kanske har hoppat i galen tunna denna gång, Matz.

  Trevlig helg,
  Percy

  PS. Kommer någon från s till måndagens möte?

  • Matz Keijser 11 maj, 2013 at 10:33
   Reply

   Tack för ditt klarläggande, Percy!

   Jo, det är sant att jag inte var på plats, men det går att följa fullmäktige på annat sätt – även i efterhand!

   Det var alldeles riktigt att du två gånger klargjorde att partipiskan ven och att ni skulle gå emot motionen. Tråkigt dock att du inte stod på dig med ditt förslag från demokratikommittén om att ta bort förste vice ordförande. Även om det handlade om efter nuvarande mandatperiod vore det fullt genomförbart redan nu.

   För det är ju trots allt så att det går att upplösa nämnderna och på det viset genomföra vårt förslag. Det är varken olagligt eller speciellt kostsamt – precis som Sven Jansson påpekade vid fullmäktige.

   Om ni nu vore seriösa i ert förslag hade det alltså enkelt gått att lösa. Så det här med att ni inte är sämre än att ni kan ändra er verkar ju stämma – men när ska ni sätta ner foten?

   Tunnan jag förmodas befinna mig i är inte helt galen trots allt!

   Dito gällande helgen!

   /Matz

   PS. Väntar fortfarande på svar! DS.

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.