MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Min åsikt står fast

Posted on

msdJag har fått en hel del respons på mitt blogginlägg kring budgetomröstningen i riksdagen och olika partiers ställningstagande. Mestadels har det varit positiva tongångar, men inte helt oväntat kom också en del kritik. Därför känns det på sin plats att bemöta den.

Min utgångspunkt i det förra inlägget var att jag anser att allianspartierna med vetskap om SD:s ställningstagande ändå valde att se omröstningen som en ”seger” för alliansbudgeten trots att man från den moderata partiledningen under föregående mandatperiod varit oerhört tydliga med att man inte tänker söka stöd från just SD.

Det som nu hänt innebär ju också att man kan ifrågasätta alliansens syn på våra demokratiska val. Väljarna var i september tydliga med att man inte ville ha fler skattesänkningar utan ville hellre se satsningar på välfärden, skolan och jobben.

Väljarna hade sagt sitt och dåvarande moderatledaren tillika statsministern tog konsekvenserna av valresultatet, där allianspartierna tillsammans fick mindre än 40%, och avgick samtidigt som han lämnade in regeringens avskedsansökan.

Nu står vi inför det faktum att alliansens budget gäller och det tack vare stöd från SD, vilket går rakt mot det som Reinfeldt bara några månader tidigare uttryckligen lovat att man inte från alliansen inte skulle söka.

Att SD röstade på alliansbudgeten hade ingenting med att den skulle vara bättre att göra, som vissa kritiska röster mot mitt blogginlägg hävdat. Här handlade det enbart om att fälla regeringen, och som de sagt alla kommande regeringar, som inte går deras krav på att stoppa all invandring tillmötes. Och detta med alliansens goda minne!

Så den punkt som kanske mest stuckit i ögonen på kritikerna – allianspartiernas mer öppna inställning till SD. Det är ingen hemlighet att moderata anhängare är mer positiva till att öppna upp för samarbete med SD. Det har vi också fått svart på vitt på i olika undersökningar som publicerats i media.

Bara någon dag efter budgetbeslutet kom också en bekräftelse i riksmedia på att centerpartister och kristdemokrater vill ”göra upp” med SD. Med det som facit ser jag med oro på att främlingsfientlighet och rasism normaliseras utan att vi ser tillbaka på historien och drar lärdom av den! En oro som jag uppenbarligen delar med stora delar av Sveriges befolkning!

Jag vill också passa på att peka på konsekvenserna av SD:s val att fälla regeringens budget och hur det rimmar (illa) med deras vallöften och då kanske framför allt vad gäller förbättringar för våra äldre. Nu blir det ingen satsning på äldreomsorg och inte heller några skattesänkningar för pensionärer.

Det blir inte heller några förbättringar vad gäller socialförsäkringarna. Ingen förbättring av a-kassan och ingen förändring av den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen!

Det är viktigt att förstå att SD är ett enfrågeparti och att deras vallöften inte betyder något när det kommer till kritan. För SD är det viktigare att fälla regeringen för den enda frågan man de facto driver än att stå upp för den politik man gått till val på och det förtroende man fått av sina väljare!

Det är också viktigt att ha i minnet att alliansen under föregående mandatperiod har förlitat sig på att SD ska rösta för deras förslag för att få igenom sin politik. Det är också helt uppenbart en taktik man tänkt fortsätta med trots att deras tidigare ledare och statsminister lovat det rakt motsatta!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.