MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Minoritetsstyret sprack direkt

Posted on

Igår, måndagen den 15 oktober, inleddes den nya mandatperioden med att alla folkvalda till kommunfullmäktige samlades för sitt första sammanträde. Det är alltid lite speciellt och många av oss hade valt att klä upp oss lite extra för just detta tillfälle.

Det hela inleddes med vacker flöjtmusik framförd av min syster och några av hennes flöjtelever på Kulturskolan. Ålderspresident Janne Fredriksson, centerpartiet, lyckades med bedriften att blanda ihop syster Anne med min fru Ingela vid presentationen.

När vi så var framme vid val till fullmäktiges presidium kom mandatperiodens första omröstning. Den fempartikoalition som består av allianspartierna plus MP hade föreslagit just Janne Fredriksson till kommunfullmäktigeordförande (KFO) och vi från S föreslog att Rolf Carlsson skulle få fortsatt förtroende efter att ha varit en mycket uppskattad och respekterad ordförande de senaste fyra åren.

Sverre Ahlbom inledde med ett kort anförande om varför vi från S nominerat Rolf till KFO och sa bland annat:

Rolf är en person som går utanför det Socialdemokratiska partiet. Han har skött klubban i fyra år och gjort det på ett alldeles utmärkt sätt. Jag har inga dubier om att han skulle förfördela någondera part. Han kommer att sköta det här uppdraget alldeles korrekt.

Med de orden yrkade Sverre också på en sluten omröstning om det skulle gå så långt.

Inte helt oväntat gick både Ingvar Smedlund (M), Ulrika Ornbrant (C) och Jenny Gavelin (L) upp i talarstolen och yrkade på att Fredriksson skulle tilldelas posten som KFO. KD och MP avstod.

Sverre fick stöd för vårt förslag från Linda Johansson (S), Magnus Ahlkvist (V) och Ingvar Magnusson (NE).

De två förslagen ställdes mot varandra och där nog de flesta uppfattade att förslaget att utse Rolf till KFO fick ett större bifall med JA-rop än Fredriksson. Här kunde Fredriksson gjort det enkelt för oss alla genom att utse Rolf till KFO, men valda istället att med ett något generat leende utse sig själv och därmed gick det hela till en sluten omröstning.

När rösträkningen var genomförd kunde så fullmäktige konstatera att Rolf Carlsson fick förtroendet att leda fullmäktige ytterligare en mandatperiod. Men här kommer också det som är lite intressant!

Fullmäktige består av 51 ledamöter. Det som nu är den styrande minoriteten i kommunen innehar 23 mandat – M har 11, C har 6, L KD och MP har 2 mandat var. Övriga partier har alltså 28 mandat total.

När röstresultatet redovisades visade det sig att Rolf fått 31 röster och Fredriksson 20! Inte nog med att den styrande minoriteten förlorade sin första omröstning i fullmäktige. Det var alltså 3 ledamöter från styret som gick emot sitt eget förslag till ordförande.

Vilka dessa tre är spelar kanske ingen större roll och ger kanske inte heller anledning att spekulera kring. Däremot visar det här på att fempartikoalitionen, som nu tänkt sig styra vår kommun, har svårt att stå eniga i en så här pass ändå ganska enkel fråga. Då kan man inte annat än fråga sig hur det kommer att bli när det kommer till frågor av större dignitet och där ideologiska ställningstaganden måste göras!?

Avslutningsvis vill jag gratulera Rolf till förtroendeuppdraget som kommunfullmäktiges ordförande och självklart också Jesper Englundh som nu formellt blivit vårt nya kommunalråd och därmed också kommunstyrelsens andre vice ordförande!

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.