MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

M+KD-budget katastrof för fortsatt byggande av hyresrätter!

Posted on

Regeringens investeringsstöd fortsätter göra så att fler hyresrätter kommer att byggas under kommande år.

Så lät för bara knappa halvåret sedan! För att stimulera byggandet av hyresrätter infördes investeringsstödet 2017.

Med M+KD-budgeten som nu är antagen slopas investeringsstödet från årsskiftet! Bostadsminister Peter Eriksson menar att det nu blir ”tvärnit” för hyresrätter.

Vi vet att behovet av bostäder fortfarande är stort i Sverige samt att bristen på billigare hyresrätter också är stor. Med investeringsstödet ökade antalet hyresrätter under första halvåret i år med 40%, men nu blir det alltså totalstopp 1 januari 2019!

Moderaterna och Kristdemokraterna med aktivt stöd av SD och passivt stöd av C och L har nu alltså fått igenom en budget som just i det här fallet drabbar låginkomsttagare och unga dubbelt!

Det här är också ett bevis på att M och KD går än mer åt höger. Annie Lööf har sagt att hon inte vill ge SD inflytande i svensk politik. Att då avstå från att rösta i budgetomröstningen kan inte ses som annat än ett passivt stöd och precis göra tvärt emot vad hon hela tiden lovat sina väljare – att just ge SD inflytande! Nästa mätning av förtroendet för partiledarna blir onekligen intressant!

Hyresrätten är för många unga möjligheten till en första egen bostad. För låginkomsttagare är hyresrätten kanske den enda vägen när det inte finns förutsättningar att lägga pengar på en bostadsrätt!

Med hjälp av investeringsstödet byggs fler små, klimatsmarta hyresrätter med rimliga hyror som fler har råd att bo i! Med slopat investeringsstöd riskerar många byggprojekt att läggas ner när stödet tas bort 1 januari!

Förutsättningarna för att bygga nya hyresrätter försvinner. De här subventionerna står för en så stor del av den initiala investeringskostnaden! 

säger Nils Olof Nilsson, vd på Skanska hyresbostäder.

Varför gör då de blåbruna partierna M, KD och SD detta lappkast när de vet att bostadsbristen är stor? När de vet att många byggprojekt är planerade för flera år framåt! Det finns bara en förklaring:

Jo, mycket vill ha mer! Pengarna som gått till investeringsstöd kommer att användas för att finansiera ytterligare skattesänkningar för de som redan har det bra ställt – istället för att investera för de som har det verkliga behovet!

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.