MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Nytt politiskt ledarskap har vänt trenden!

Posted on

trendbrottVart annat år presenterar Sveriges Kommuner & Landsting (SKL) tillsammans med Stockholm Business Alliance (SBA) resultatet av en servicemätning av kommuners myndighetsutövning. Det presenteras i form av så kallad Nöjd Kund Index (NKI).

Sedan 2007, då den första mätningen presenterades, har Enköping rasat i placering och låg 2013 på plats 185 av 189 kommuner. Det faktum att Enköping under det alliansstyre som då rådde nått bottenresultat i mätningarna var också något som jag i 2013 års budgetdebatt i fullmäktige lyfta. Min fråga om hur den moderatledda politiska ledningen skulle vända den trenden fick aldrig något svar.

Ett år senare stod vi inför faktum att Enköpingsborna och näringslivet inte var nöjda med hur kommunen sköttes och det blev ett maktskifte. Nu har vi alltså ett Socialdemokratisk styre tillsammans med Nystart Enköping och då kan man ju tycka att det för oss är upp till bevis.

Igår kom resultatet från SKL och SBA för 2015. Jag tänker inte slå mig för bröstet, det finns åtskilligt att göra för att Enköping ska bli en toppkommun i dessa mätningar, men jag kan ändå konstatera att vi vänt den negativa trenden.

I årets mätning har vi klättrat 22 placeringar och ligger nu som 163:e kommun. Fortfarande allt för långt ner på den nedre halvan och en bra bit kvar till toppen. Det känns ändå viktigt att vi är på väg uppåt igen, vilket ger en signal om att vi blivit bättre. Men som sagt – det finns mycket kvar att göra!

Två av de områden som mäts och som för mig som ordförande i Miljö- och byggnadsnämnden (MBN) känns extra viktiga är miljö- och hälsoskydd samt bygglov. På båda punkter ser vi även här ett trendbrott med bättre resultat än 2013. Förvaltningens arbete med att effektivisera och förbättra servicen ut mot näringsliv och medborgare är ständigt pågående och mina förväntningar är att vi vid 2017 års mätning kommer att se ett än bättre resultat.

Under förra mandatperioden var det för den dåvarande oppositionen, där vi Socialdemokrater ingick, viktigt att i nämndplanen för MBN få med ett mål om att vi skulle klättra i SBA:s NKI-mätning. Nu, som en del av den politiska ledningen, kan jag konstatera att vi nått det målet!

Arbetet för ett Enköping med god service fortsätter!

/Matz

2 thoughts on “Nytt politiskt ledarskap har vänt trenden!

 • Percy Westerlund 9 september, 2015 at 17:09
  Reply

  Förlåt, Matz, men är det inte så att denna mätning avser företagsärenden som avslutades under 2014, dvs då Alliansen hade majoritet i nämnderna? Om så är fallet framstår väl dina triumfatoriska utrop som något malplacerade?

  Och jag vill minnas att vi alla var lika angelägna om att förbättra kommunens ranking hos SBA. Det viktigaste arbetet för att förbättra förvaltningens service mot allmänhet och företag sker nu inom ramen för den handlingsplan som nämnden gav riktlinjer för i maj efter det att akuta problem kommit i dagen under våren. Jag vet att du fäster stor vikt vid planen, men jag tror få inom nämnden skulle beteckna dig som den drivande kraften bakom dess tillkomst

  Jag tycker du är en bra ordförande, du är klok, omdömesgill och lyhörd. Men jag tycker det är onödigt att på lösa boliner göra partipolitik av nämndens verksamhet, särskilt som vi nästan alltid är överens över blockgränsen.
  Med vänlig hälsning,
  Percy

  • Matz Keijser 9 september, 2015 at 23:30
   Reply

   Percy.

   Jag är inte sämre människa än att jag kan erkänna ett misstag. Du har helt rätt att mätningarna gäller ärenden avslutade under 2014.

   Det jag i mitt blogginlägg vill peka på är att vi från Socialdemokratiskt håll, tillsamman med övriga oppositionspartier under förra mandatperioden, varit delaktiga i att få med i nämndplanen att vi skulle klättra i NKI-mätningen och det målet kvarstår. Visst var det en enig nämnd som fattade det beslutet kring målet i nämndplanen, men jag har ju inte heller påstått något annat. Det faktum att vi nu nått det målet innebär inte att vi känner oss nöjda. Tvärt om – arbetet fortsätter.

   Vad gäller handlingsplanen har jag inte heller försökt få det att framstå som att jag varit drivande. Förbättrings- och effektiviseringsarbetet har varit ständigt pågående för nämnden under de fem år jag suttit med. Att vi nu har en handlingsplan som ger mer tydlighet för det fortsatta arbetet i nämnden och på förvaltningen är precis som du säger sprunget ur den situation som uppstod i våras och är en viktig pusselbit för att bland annat nå en högre servicegrad.

   Jag är nog ändå av den uppfattningen att nämndplanen är det viktigaste styrdokumentet för förvaltningen, där vi från nämnden konkret pekar ut en politisk viljeriktning med tydliga mål och inom kort inleds processen att ta fram en ny nämndplan. Handlingsplanen kommer självklart att vara ett viktigt medel och ett verktyg för att nå målen.

   Avslutningsvis måste jag tacka för dina komplimanger gällande mitt ordförandeskap. Och visst är det så att vi till största delen når koncensus i nämnden i och med att vi fokuserar på en positiv samhällsutveckling och medborgarnas bästa.

   Och som sagt – arbetet för ett Enköping med god service fortsätter!

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.