MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Oense – nja…

Posted on

ep_131126Det är bara att tacka och bocka för gratisreklamen för min blogg i dagens EP. På Bengt Johanssons egen sida (sista sidan del 1) skriver han om att jag och min partikamrat Mårten Wedebrand inte är överens.

Vad det handlar om är att Mårten på sin blogg antydde att Miljöpartiets ställningstagande vad gäller Munksundsskolan kunde bero på att Magnus Westerlund bor på Gröngarn och vill att hans barn ska ha nära till sin skola. Själv skrev jag på min blogg i förrgår att det kanske inte, i den debatt som uppstod efter beslutet i fullmäktige om skolans placering, är relevant vem som bor var och hur det skulle påverka beslutsprocesserna.

Nu är det ju så att det finns fler företrädare för olika partier som bor inom nyss nämnda område och att det skulle ligga till grund för vilket beslut de olika partierna tagit i denna fråga låter jag vara osagt. Självfallet är det väl så att man, oavsett om man är politiskt engagerad eller inte, vill att beslut ska vara till fördel för en själv och sina närmaste.

Sen är det ju lite som den gamla reklamen som säger: ”Jag är inte bara tandläkare, jag är mamma också!” I det här fallet skulle kanske några stycken kunna uttrycka det som: ”Jag är inte bara politiker, jag är föräldrer också!”

Föräldraengagemanget i denna fråga är ju inte unikt på något sätt. Liknande engagemang såg vi också när det var diskussioner om att lägga ner S:t Ilianskolan och även där lyckades föräldrarna, tillsammans med skolans personal, vända det politiska förslag som fanns från början till sin fördel. Det måste ju ändå ses som ett demokratiskt sundhetstecken!

Nu står vi inför faktum och beslut är taget i fullmäktige – nya Munksundskolan kommer att byggas på samma plats som den nuvarande står på. Detta blev ju ett konsensusbeslut dessutom där alla partier i fullmäktige kommit fram till samma slutsats!

Nej, att påstå att jag och Mårten Wedebrand inte är överens är nog att dra lite för höga växlar av två bloggtexter. Visst, vi är båda representanter för Socialdemokraterna i Enköping, men på våra respektive bloggar uttrycker vi också våra mer personliga åsikter och kan med hjälp av orden vinkla lite som vi vill – precis som Bengt Johansson gör i sina krönikor på sin sida i EP!

Mårten och jag står för samma grundläggande värderingar. Vi tillhör ett parti där det är högt i tak och där det är öppet för åsiktsutbyte. Det leder fram till kloka, väl genomtänkta och faktabaserade beslut. Ett parti som dessutom låter medlemmarna vara delaktiga i beslutsprocessen!

Men som sagt var – tack och bock för gratisreklamen!

/Matz

One thought on “Oense – nja…

  • Magnus Ahlkvist 26 november, 2013 at 16:50
    Reply

    För mig är det självklart att använda både min egen situation, mina grannar, andra föräldrar på förskolan osv när jag är delaktig i beslut. Jag försöker också självklart att använda resonemang för alla andra skolor. Det som är sant för mig, mina grannar och föräldrarna på förskolan – att vi vill ha en skola som barnen kan gå eller cykla till – är lika sant för föräldrar i Fjärdhundra, Grillby, Romberga eller Bergvreten. Därför vill jag att frågan om en skolas placering ska lyftas till en lite högre nivå än bara just skolans fysiska placering. Frågan om integration i skolorna löser vi inte genom att bygga stora skolor med jättestora upptagningsområden. Den frågan löser vi bättre genom att planera kommunen på ett sådant sätt att bostadssegregationen minskar. Då kan alla få nära till skolan utan att skolorna är segregerade.

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.