MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Offer för egen maktfullkomlighet?

Posted on

fpDet är faktiskt svårt att hänga med i hur Folkpartisterna i Enköping tänker. Jenny Gavelin hävdar i en artikel i EP i lördags att man ”stått upp för sina väljare” och i dagens tidning skriver hennes partikamrat Barbro Sandberg att det är Socialdemokraterna som ”misslyckats i förhandlingarna”. Spännande – eller hur!?

När väljarna lägger sina röster på ett parti måste ju ändå förhoppningarna och förväntningarna vara att partiet ska kunna få så många röster att det blir aktuellt för att ta över makten i någon form! Den ultimata utgången är att partiet ensamt får mer än 50%, men det är mer troligt att man kommer att få dela på uppgiften med andra.

Jag måste ställa ett par frågor till företrädarna för Fp:

  1. Hur kan det vara att stå upp för sina väljare när man aktivt väljer att ställa sig i den politiska skuggan med minimalt inflytande över kommunpolitiken?
  2. Hur kan det vara att stå upp för sina väljare när ens politiska strategi de närmaste fyra åren är att gå på öppna nämndsammanträden – SOM ÅHÖRARE!? Här har man inte ens yttranderätt!
  3. Vari ligger misslyckandet i förhandlingarna för S när vi nu kommer att styra kommunen tillsammans med NE och genom valteknisk samverkan med V och Mp skapar förutsättningar för ett kunna driva igenom en S-ledd politik? Visst – vi har ingen majoritet, men vi är åtminstone i den ställning där vi utvecklar och tar ansvar för Enköpings kommun!

Avslutningsvis vill jag skicka med några ord till Barbro Sandberg:

Ja, det är möjligt att vi känner oss trampade på. Dock inte på några ömma tår! Börja med att läsa din partikamrat Stig E. Forshults insändare i EP den 17 oktober! Forshult beskyller S för att vara ”maktfullkomliga” och att de möjligheter som gavs Fp skulle inneburit ”politiskt självmord”.

Läs sedan artikeln med Jenny Gavelin där det tydligt framkommer att Fp ställt KRAV på att det skulle inrättas ytterligare en kommunalrådspost, som skulle skräddarsys till just Gavelin. Dessutom ställdes KRAV på att Fp skulle få någon av ordförandeposterna i antingen skolan eller vård- och omsorg – de två tyngsta nämnderna. Det är inga små krav från ett parti med 2 mandat i fullmäktige! Snacka om maktfullkomlighet!

Det politiska självmordet blev ju ett faktum när Fp tackade nej till vad som erbjöds! Så, Barbro Sandberg – den dåliga stämningen beror inte på Socialdemokratisk förhandlingsteknik utan snarare på att Fp nu insett den sits man själva försatt sig i och sin egen oförmåga att förhandla.

Man har nu, när man inte heller fått något medhåll från sina forna alliansvänner M och C, gått in i offerrollsfasen och lägger skulden på S (men så brukar det ju låta från Fp även på riksplanet – så det är nog inte många som är förvånade).

Var det detta de folkpartistiska väljarna förväntade sig? Är detta att ”stå upp för sina väljare”? Bara en stilla undran!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.