MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Ogrundad insändare

Posted on

Det är trist när människor utger sig för att sitta inne med ”hur det egentligen ser ut” utan att ha alla fakta. Så är fallet i en insändare i dagens EP där skribenten, som valt signaturen ”Stoppa stölderna av kommunala skattemedel”, inte sitter med facit på hand!

Det handlar om att Vård- och omsorgsförvaltningen (VoO) inte inkommit med en anmälan om livsmedelsanläggning i tid efter att, med kort varsel, tvingats ta över Rosengården när en privat aktör lämnat på grund av att man inte fått ekonomi i verksamheten.

I och med att anmälan inkom försent har Miljö- och byggnadsnämnden ålagt VoO att erlägga en avgift på 40.000 kronor. Allt enligt gällande lagstiftning och rikstäckande beräkningsgrunder!

Jag kan hålla med insändarskribenten att det är helt onödigt att kommunen ska behöva ta till ”straffavgifter” på sina egna verksamheter och att det inte ska behöva gå så långt. Men de gånger det händer måste även kommunala verksamheter behandlas som vilken annan verksamhet som helst. Det kallas likställighetsprincipen.

Insändareskribenten skriver: ”…en enkel lösning skulle vara att den tjänsteman på miljökontoret som verkar känna till det, bara kontaktar vederbörande förvaltning och informerar om behovet. Det finns ju både telefon och mail att tillgå som kostar skattebetalarna betydligt mindre än att dela ut böter till staten.

Det är precis den här typen av ogrundade påståenden som får onödiga rykten att rulla som laviner i folkmun. Hade skribenten tagit kontakt med miljöavdelningen hade hen kunnat förvissa sig om att VoO FÅTT information om att en anmälan behövdes lämnas in och även ett datum för att undvika den situation man nu hamnade i.

Det är precis samma rutiner och lagstiftning som gäller för kommunala verksamheter som för vilka andra verksamheter som helst – likställighetsprincipen!

Har våra politiker och ledande tjänstemän så dålig koll av vad som pågår att man inte kan stävja sådant här?” skriver insändarskribenten vidare. Svaret är jo då – vi har koll. Det informeras, förs dialoger och arbetas både förebyggande och uppföljande för att inte hamna i liknande situationer. Dock sker misstag även i våra kommunala verksamheter som i samhället i övrigt.

Det är aldrig roligt att som politiker behöva fatta beslut som drabbar verksamhetsutövare och kommunmedborgare, men när lagstiftningen är tydlig och det är uppenbart att det begåtts en felaktighet tvingas vi fatta sådana beslut. Det finns inga alternativ!

I början av insändare står: ”Man hoppas egentligen att det är ‘fake news’, men det är väl önsketänkande.” Jag konstaterar att den enda som bidragit med ”fake news” är insändarskribenten själv, som i affektion författat en insändare utan ha alla fakta klara för sig och lyckats få den publicerad i lokalpressen.

Fake news” som bidrar till både att våra kommunala verksamheter och dess duktiga medarbetare svartmålas samt att det spär på det redan utbredda politikerföraktet. Det är trist när människor utger sig för att sitta inne med ”hur det egentligen ser ut” utan att ha alla fakta!

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.