MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Ökad inflyttning ökar förväntningarna

Posted on

Svar till Anna Wiklund, Jan Petersson, Bengt-Åke Gelin och Percy Westerlund EP 12/9

Självklart är det positivt att Enköping har utsetts till en superkommun av SKL och Dagens Samhälle. Det är positivt att vi är en av 54 kommuner som ökat vårt invånarantal mer än riksgenomsnittet det senaste decenniet.

Detta ökar samtidigt kraven på att möta de förväntningar och behov som ställs på vår kommun av kommunmedborgare och näringsliv. De fyra moderaterna målar upp en bild av Enköping i sin debattartikel, som det gäller att leva upp till!

För parallellt med denna utmärkelse till superkommun kom också en mätning av Nöjd Kund Index (NKI) från SKL och Stockholm Business Alliance, som pekar på att vi har en del att jobba med för att vända en negativ trend vad gäller service till våra ”kunder”. Därför skulle det vara intressant att få veta hur man från den borgerliga majoriteten vill arbeta för att vi i nästa mätning inte längre ska tillhöra bottenskiktet?

Med den ökade inflyttningen är det också viktigt att vi kan erbjuda ett rikt utbud av kultur- och fritidsaktiviteter. Idag har upplevelseförvaltningen en mycket begränsad budget och det skärs i verksamheterna. Även här vore det önskvärt om de fyra moderaterna beskriver hur man vill möta de ökade behoven av livskvalitetshöjande aktiviteter.

Vi vet att Enköping också är attraktivt för nyetableringar av företag. Det geografiska läget, Sveriges Närmaste Stad, gör att vår kommun har många fördelar för näringsidkare. Samtidigt ställer det också krav på att företagen måste hitta kompetent personal. Tyvärr ser vi att regeringen försvårar för vuxenutbildningen och möjligheten att ställa om i yrkeslivet. Hur ser majoriteten i Enköping på den problematiken?

Från Socialdemokratisk håll vill vi möta den positiva befolkningstillväxten, och de ökade förväntningar och krav som följer med detta, bland annat genom att:

  • satsa på ett idrottbibliotek, som gör det möjligt för människor, unga som gamla, att prova på nya fritidsaktiviteter
  • utveckla Enköping som evenemangs- och idrottsstad då vi ser att vår kommun med sitt strategiska läge har mycket stora möjligheter att utveckla sin föreningsverksamhet vad gäller kultur och idrott
  • erbjuda yrkesvux på kvällstid, som ger förutsättningar att byta karriär mitt i livet genom att studera på kvällar samtidigt som man har kvar sitt jobb.
  • kommunen ska vara drivande för att ta vara på externa och interna kompetensutvecklingsinsatser som vänder sig till hela Enköpings arbetsliv, vilket är det bästa sättet att möte framtida utmaningar och undvika arbetslöshet och företagsutflyttningar

Vi vill tillsammans med kommunens invånare och näringsidkare se till att Enköping blir en superkommun! Inte bara på ett papper från SKL – utan också i verkligheten! Det är dags för maktskifte i Enköping! Det är dags att byta ut politisk trötthet mot politisk vilja – med medborgarnytta i fokus och för Enköpings bästa!

Helena Proos (S)
Oppositionsråd
Sverre Ahlbom (S)
Ordförande Socialdemokraterna i Enköping
Matz Keijser (S)
Andre vice ordf. Miljö- och byggnadsnämnden

Publicerat i EP 2013-09-17 samt en reviderad version i EnaHåboTidningen 2013-09-20

debatt_130917

One thought on “Ökad inflyttning ökar förväntningarna

  • Matz Keijser's Blogg | Skarp kritik och krav på förändring 17 september, 2013 at 19:41
    Reply

    […] debattplats i dagens EP (och självklart även här på bloggen) skriver jag tillsammans med Helena Proos och Sverre Ahlbom med exempel på hur vi vill möta […]

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.