MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Om inte vi tar ansvar…

Posted on

Delmon Haffo – moderat lokalpolitker i Salem, landstingspolitiker i Stockholms län, ordförande för moderaterna i Salem och vice distriktsordförande för Muf Stockholm samt digital kommunikatör på Nya Moderaterna – har fått avgå med omedelbar verkan efter att ha kallat socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för ”hora” i en live-sändning på Youtube!

Det är bra agerat av den moderata ledningen till skillnad från andra partier som pratar om nolltolerans, men låter högt uppsatta politiker sitta kvar trots samma retorik!

Det är mycket möjligt att Haffo inte var medveten om att sändningen gick ut live. Det är möjligt att det han sa var ämnat som ett ”skämt” – varför skulle annars Haffo se så nöjd och glad ut efter att han kallat Sveriges socialförsäkringsminister för ”hora”? Men han sa det – rakt ut!

Nu var han inte ensam i det rum där det hela utspelade sig. Bakom kameran satt ett antal av Haffos kamrater och var uppenbarligen lika nöjda och glada över det deras kommunikatör just uttalat. Ingen av dem säger ifrån – alla skrattar bara med. Skrämmande!

Annika Strandhäll uttrycker det som en vulgariserad och populistisk debatt och drar paralleller med Donald Trumps valkampanj på sociala media. Hon menar också att vi som valt att engagera oss politiskt och är förtroendevalda har ett ansvar och då kanske framför allt kring vilka signaler vi ger till barn och unga.

Jag håller självklart med Annika Strandhäll. Under presidentvalskampanjen matades vi i media med uttalanden från Trumps Twitter-konto, som de allra flesta reagerade starkt på. Delmon Haffos politiska strategi på sociala media, som han missionerat bland moderata lokalföreningar runt om i Sverige, har redan tidigare lyfts och kritiserats i mer traditionell media av just samma anledning. Något som Haffo själv verkar ha tagit som positivt och hedrande om man läser inlägg från hans Facebook- och Twitter-konton.

Nej, jag hatar inte Delmon Haffo. Jag vet inte vem han är. Men jag föraktar och tar starkt avstånd från den politiska debatteknik och den retorik han idag har fått ta konsekvenserna av!

Om inte vi som valt att engagera oss politisk förstår konsekvenserna av vad vi förmedlar blir arbetet med att försöka stävja det allt mer utbredda näthatet en helt omöjlig uppgift. Om inte vi tar ansvar för våra handlingar är det dömt att misslyckas och politikerföraktet ökar.

Om inte vi står upp för den värdegrund som faktiskt delas av en bred majoritet av den svenska befolkning ger vi inte rätt förutsättningar heller för kommande generationer att lyckas. Om inte vi står upp för våra grundläggande värderingar – våra svenska värderingar som det pratades så varmt om så sent som i somras.

/Matz

 

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.