MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Opinionsmätningar över tid

Posted on

pollsOpinionsmätningarna visar att regeringen tappar och oppositionspartierna går framåt. Dagspressen slår upp stora rubriker och det skrivs spaltmeter efter spaltmeter.

Idag skriver både Expressen och Aftonbladet om att allianspartierna för första gången efter valet är större än de rödgröna. Det borde vara oroväckande för statsminister Löfven, eller…?

Självfallet ser det inte bra ut när folkets förtroende för den sittande regeringen backar, men man bör också ställa dagens opinionssiffror mot hur det har sett ut historiskt. Man behöver inte gå allt för långt tillbaka för att konstatera att detta ”fenomen” inte är unikt!

Vi börjar med dagens siffror från SIFO där de rödgröna partierna tillsammans får 39,9% medan allianspartierna landar på 41,6%.

Tittar vi tillbaka till mätning vid samma period efter valet 2010 (dvs juni 2011) hade de dåvarande regeringspartierna, enligt United Minds, 44,4% medan de rödgröna partierna hade 46,8%.

Då, 2011, hade moderaterna 30,5% och Socialdemokraterna 30,9% I dagens mätning har båda partierna betydligt sämre siffror – (m) får 25% och (S) 27,1%.

2011 var underrubriken till den mätningen att MP ökade med 2,3 procentenheter. Underrubriken idag är att samma parti tappar 1,6 procentenheter.

Folkpartiet var 2011 alliansens andraparti med 6,8%, men har sedan valet 2014 hela tiden backat och ligger idag på 4,6% och därmed detroniserats till alliansens tredjeplats – enbart 0,5 procentenheter från (kd).

Det är alltså inget ovanligt att regeringspartierna tappar under det första året i regeringsställning. Efter valet förväntar sig folket att det ska hända saker och ting och när deras förväntningar inte infrias infinner sig besvikelse och missnöje. Missnöjet visar sig också genom att det sker väljarförflyttningar mellan partier!

Att regeringen Löfven dessutom fram till nu suttit med en borgerlig budget har ju självklart påverkat möjligheterna att genomföra en Socialdemokratisk politik. Enligt decemberöverenskommelsen kommer inte allianspartierna att fälla regeringens budget framöver och då ges helt andra förutsättningar att konkret genomföra reformer.

Det som kanske är mest anmärkningsvärt är att (sd) under de fyra år som förflutit mellan nyss nämnda mätningar i det närmaste har fördubblat sina siffror – från 7,8% till 15,2%! Här blir JAG mest orolig! Här har övriga partier ett jobb att göra – att återvinna de väljare man tappat hit – de som aktivt visar sitt missnöje.

Opinionsmätningar är onekligen intressanta, men man måste också ha ett tillbakablickande perspektiv och inte tro att det just den här gången är det något unikt som sker. Visst är det bra att de politiska partierna får signaler om hur man ligger till i det folkliga stödet för att kunna bygga vidare och utveckla sin politik för att vid nästa val få förnyat förtroende att leda landet i rätt riktning!

/Matz

2 thoughts on “Opinionsmätningar över tid

 • Percy Westerlund 15 juni, 2015 at 10:20
  Reply

  Håller med dig om behovet att se på opinionssiffror med lite distans och perspektiv, Matz. Återstår att se om s verkligen lyfter när man till hösten kan driva igenom en egen budget. Vill minnas att de rödgröna hade ett klart opinionsförsprång inför valet 2010, fram till dess att de rödgröna lade fram sin gemensamma valplattform. Därefter sjönk stödet markant och s noterade sitt sämsta valresultat på snart hundra år. Samma trio skall till hösten göra upp om budgeten. Spåren förskräcker….

  • Matz Keijser 15 juni, 2015 at 15:37
   Reply

   Det är som sagt svårt att sia om framtiden så som du själv skriver – det återstår att se…

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.