MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Öppna hjärtan – på allvar!

Posted on

”Jag kommer att vädja till svenska folket att öppna sina hjärtan för de mycket utsatta människor som vi ser runt om i världen.”

Jag tror det är många av som kommer ihåg de ord som dåvarande moderata statsministern Fredrik Reinfeldt sa i sitt numera berömda tal sensommaren 2014. Det var nog många med mig som fick känslan av att äntligen visade han en mer humanitär sida.

Däremot är det nog inte så många som lagt på minnet det Reinfeldt sa direkt efter han klev av scenen efter talet:

”…vi kommer inte har råd med mycket annat men det är verkligen människor som flyr för sina liv.

Just där och då, bara sekunder efter han bett det svenska folket öppna sina hjärtan, spelade han SD rakt i händerna och det dröjde inte många sekunder innan sociala media och digitala SD-kanaler snappade upp Reinfeldts ord och gjorde inte helt oväntat tolkningen – VÄLFÄRD ELLER INVANDRING och ställde ”Vi” mot ”Dem”!

Moderaterna har ett ansvar för den främlingsfientlighet som växer sig allt starkare! De har också ett ansvar för att prata om hur det faktiskt ser ut i Sverige idag och framtiden.

Självklart är det så att vi står inför en utmaning med bostäder, sysselsättning och integration för de människor som nu kommer till vårt land. Det pekar OECD också på i sin senaste konjunkturrapport. Det är vi fullt medvetna om och den utmaningen har regeringen i ett parti- och blocköverskridande samarbete tagit.

Men det är i den migrationsdebatt som pågår för fullt i vårt samhälle också oerhört viktigt att peka på det faktum som OECD:s analys av Sveriges utveckling de närmaste åren pekar ut:

Sveriges ekonomi väntas växa raskt med stöd av låga räntor och stigande löner, vilket kommer att lyfta konsumtionen och inflationen.  Sysselsättningen fortsätter att öka och arbetslösheten sjunker.

OECD menar att arbetslösheten 2017 beräknas ligga på 6,7%, vilket ett steg mot det Socialdemokratiska målet om Europas lägsta arbetslöshet  2020!

Man menar vidare att företagens investeringar kommer öka ytterligare som svar på en ökad efterfrågan. Privatkonsumtionen får ytterligare fart och kommer öka med 2,3% 2015 och ytterligare 2,8% för respektive 2016 och 2017!

Det här är viktiga uppgifter att förmedla i debatten som allt mer handlar om VI och DEM! Det handlar inte om välfärd eller invandring. Det handlar om välfärd OCH invandring som en förutsättning för att möta det framtida välfärdsbehovet!

/Matz

3 thoughts on “Öppna hjärtan – på allvar!

 • Percy Westerlund 14 november, 2015 at 20:04
  Reply

  Vad intressant! Det är således moderaternas fel att regeringen försöker tvärnita flyktingströmmen? Vad ska man då säga om statsministerns uttalande, som upprepats av bl a finans- och justitieministrarna, att situationen är ”ohållbar”? Eller utrikesministerns varning att välfärdssystemen kommer att kollapsa om inte antalet flyktingar minskar? Det verkar som om delar av socialdemokratin i Sverige lever i en annan värld än den s-ledda regeringen….

  • Matz Keijser 14 november, 2015 at 22:17
   Reply

   Nu får jag nog be dig att läsa inlägget en gång till. Det jag menar är att Reinfeldts uttalande om att ”vi kommer inte ha råd med mycket annat” landade som en välpumpad fotboll på straffpunkten och SD var inte sena med att klippa till.

   Jag skriver också att det pågår samtal över partigränserna för att hitta lösningar på den rådande situationen, vilket är bra! Så – jodå, jag lever i samma värld som regeringen. Till och med i samma land! Träffade idag civilministern, som självklart höll med om att det är en extrem situation vi just nu är inne i. Men han pratade också om att de människor som kommer till vårt land, med rätt förutsättningar, också kan bidra till att vi framöver ha en fortsatt hög kvalitet i välfärden. Det ska vi inte heller blunda för!

   Andemeningen med mitt inlägg, som uppenbart gick dig förbi, är att den debatt som förs kanske framför allt på sociala media och där Reinfeldts uttalande varit bidragande där man ställer grupper mot varandra och sprider grundlösa rykten förstärker och riskerar att normalisera främlingsfientligheten. Parallellt med det visar OECD:s analys att Sverige trots allt ”går som tåget” (som Veckans Affärer uttryckte det)!

   Kontenta: Ett vi- och de-samhälle, nej tack!

   /Matz

 • Percy Westerlund 15 november, 2015 at 00:24
  Reply

  Jag tror vi alla kan hålla med om att vi behöver invandrare för att Sverige skall kunna växa på sikt, men det finns naturligtvis en gräns för hur många vi kan ta emot på en gång. Vi har en arbetsmarknad som är dåligt anpassad för att absorbera människor som ofta saknar utbildning och inte talar ett för oss begripligt språk. Jag antar det var invandringens omfång Margot W syftade på i sitt uttalande. Sverige tar ju ensamt emot en dryg sjättedel av de flyktingar som kommer till EU.

  Frågan är om Fredrik Reinfeldt rimligen kan skyllas för den vildvuxna debatt som förekommer i sociala media. Att hans tal åberopas av rasister gör honom knappast ansvarig för vad där sägs, lika lite som Margot behöver ta ansvar för att hennes nyktra bedömning åberopas av samma kretsar. Jag tror det är få som delar din bedömning att Reinfeldt skulle ha ”spelat SD i händerna”. Vad skall man i så fall säga om regeringens signalpolitik de senaste veckorna?

  Enligt min uppfattning har felet med vår flyktingpolitik varit att den alltför mycket styrts av kriminella smugglares verksamhet. Vi borde för länge sedan ha skärpt hållningen till denna hantering och i stället erbjudit plats åt långt flera kvotflyktingar. Förhoppningsvis kommer vi på sikt att få till stånd detta sedan den akuta krisen lagt sig.

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.