MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Ortsanalys Skolsta

Posted on

skolstaIkväll hade turen kommit till Skolstaborna att under två och en halv timme göra en så kallad ortsanalys. En möjlighet att lämna synpunkter på vad som är bra och mindre bra med den ort man bor på.

Kreativiteten flödade är väl det minsta man kan säga och det kom fram ett stort antal förslag på hur man vill att Skolsta ska utvecklas. De allra flesta var överens om att 55:an både är en tillgång och ett problem. Problemet består i att det är ett hinder att ta sig över till respektive sida om den.

”Tyvärr tvingas vi se vår bygd genom ett bilfönster. Ingen vågar släppa iväg sina barn på cykel för att exempelvis köpa en glass eller ta sig upp till bygdegården” var en av kommentarerna.

skolsta_2Men det fanns också förslag på lösningar. En gång- och cykeltunnel under vägen skulle kunna skapa frihet för ortsbefolkningen. En rondell skulle dessutom underlätta för biltrafiken att ta sig ut på 55:an.

”Öppna upp skolan även på kvällstid och gör det till någon form av fritidsgård” var ett konkret förslag för att skapa nya mötesplatser. Att skolan är ett nav och en viktig plats för Skolsta var alla också rörande överens om.

Många ansåg också att det är viktigt att ta tillvara den levande landsbygden där bland annat hästnäringen togs som ett exempel på entreprenörskap, som skapar arbetstillfällen och är ytterligare en naturlig mötesplats.

Jag har haft förmånen att få vara med på båda de ortsanalyser som nu genomförts – Skolsta idag och Örsundsbro tidigare i år – och jag måste passa på att ge en eloge till de tjänstemän som håller i trådarna!

Upplägget med tre personer boende på orten som berättar om ”sin” ort och därefter workshops i 20 minuterspass är både lättsamt och uppmuntrar till kreativt tänkande. Sedan tar tjänstemännen med sig alla förslag och gör en sammanställning som skickas ut till intresserade och presenteras även för oss politiker.

Ser redan fram emot nästa!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.