MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Petterssons oroslista (o)roar!

Posted on

För det mesta läser jag EP:s chefredaktör Roger Petterssons lördagskrönika med glädje och intresse. Han har ett sätt att skriva på som både lockar till att dra på smilbanden och till viss del också provocerar.

Så även denna lördag, men den här gången finns vissa saker som ändå behöver bemötas på något sätt. Då tänker jag på listan över vad som oroar chefredaktör Pettersson när han skriver att:

1) Svenskarna fortfarande bryr sig om opinionsundersökningar för mycket.
Personligen tycker jag opinionsmätningar är viktiga. Det är självfallet så att dessa mätningar gällande partisympatier inte är någon form av facit på vad valresultatet kommer att bli. Men – opinionsmätningarna är viktiga indikationer på hur det ser ut just nu. En nulägesbeskrivning av opinionsläget!

Det är en reaktion på hur människor resonerar kring aktuella frågor och ger exempelvis en signal till partierna på hur det man gör/inte gör tas emot av väljarna. Därför är opinionsmätningarna viktiga och som man faktiskt bör bry sig om!

2) Svenskarna oroar sig för mycket.
Eftersom jag själv haft ett antal insändare i EP de senaste veckorna på just ämnet ”oro” är jag förmodligen en av dem som Pettersson anser oroar sig ”för mycket”. Personligen tycker jag att man ska ta människors oro på största allvar oavsett om det handlar om att röra sig ute när mörkret fallit, för att ens förälder inte får den vård och omsorg man kan förvänta sig, för att ens barn inte får möjlighet att ta till sig den kunskap som krävs för att nå målen i skolan eller ens att vi riskerar att hamna i ett parlamentariskt läge där vissa partier banar väg för främlingsfientliga och rasistiska krafter enbart beroende på att man förblindats av makten!

3) Svenskarna oroar sig för fel saker. Medier skriver om det som avviker från det normala. Det är därför det kallas nyheter. Det normala är för tråkigt att skriva om och alldeles för normalt.
Här blir jag lite orolig! Är det media som avgör vad vi borde oroas oss för? Eller är det möjligen så att vi borde oroas oss över det media skriver? Är det verkligen så att det som är ”alldeles för normalt” verkligen är för tråkigt att skriva om och att det inte kan anses vara en nyhet?

Här tror jag inte läsarkretsen, som media är så beroende av, är helt överens med chefredaktören. Personligen tror jag att även det normala kan ha ett läsvärde och där mer positiva nyheter kanske till och med bidra till att minska den allmänna oron!

4) Svenskarna borde oroa sig för det som medierna inte skriver om eftersom det är så hemligt att vi inte har någon aning om vad som händer i det fördolda.
Visserligen heter det att det man inte vet lider man inte av, men här tror jag ändå att Roger Pettersson har en poäng och det är väl det som också är medias uppdrag att gräva och granska – objektivt!

För visst är det så att det som hemlighålls finns det med största sannolikhet anledning att syna i sömmarna.

Den femte och sista punkten i Petterssons lista avstår jag från att kommentera då jag oroar mig för att snärja in mig i något som skulle kunna uppfattas som en potentiell nyhet 😉

Avslutningsvis – oavsett vad EP:s chefredaktör tycker förbehåller jag mig ändå rätten att avgöra vad jag anser vara värt att oro mig för och det tänker jag fortsätta med – det behöver inte Roger Pettersson vara orolig över!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.