MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Politik är både varierande och spännande!

Posted on

Bloggandet blir lite sporadiskt numera. Måste försöka hitta bättre rutiner även för det, men till stor del handlar det om att tiden ”inte räcker till”. Prioriteringar brukar det visst kallas 😉

Tänkte i alla fall kort redogöra för en oerhört intensiv och spännande vecka, som rent politiskt drog igång på måndagskvällen med gruppmöte för samtliga ledningar i alla nämnder. Det är spännande att höra vad alla jobbar med och vilka utmaningar vi står inför – tillsammans!

Tisdagen ägnade jag åt att träffa personer som ingår i kategorin ”kunder”. Det började med en representant för en bostadsrättsförening som ville ge sina synpunkter kring en kommande exploatering i direkt anslutning till deras fastighet.

Det blev diskussioner kring exploateringsgrad, skuggförhållanden, hushöjder och utformning. För min del handlade det att ta på PLEX-hatten, lyssna och ge information om planprocessen. Det var ett bra och givande samtal över en kopp kaffe på café Systrar Två!

Därefter träffade jag en lokal företagare. Vi diskuterade bland annat hur vi ska kunna skapa ömsesidig förståelse mellan kommunen och just företagare. Från kommunen behöver vi bli bättre på att föra en konstruktiv dialog med näringslivet. Framför allt för att skapa förståelse för deras vardag och den verklighet de lever i, men också för att kunna ge en bra bild av hur vi arbetar.

Tredje mötet för dagen var en idrottsförening som ville visa upp sin verksamhet och diskutera framtiden. Ett mycket intressant möte där jag, tillsammans med Johnny Karlsson från NE, fick mycket matnyttigt med oss.

Även här handlar det om ökad förståelse och denna gång om hur vardagen för ideella verksamheter ser ut. Det finns ett otroligt engagemang i föreningslivet och det måste vi värna och ge allt stöd vi kan.

Det sista mötet för dagen var med en fastighetsägare som var i behov av att bolla tankar hur man ska gå vidare – att hitta möjliga lösningar! Det är just detta jag tycker är spännande och inspirerande med mitt uppdrag – att vara lösningsfokuserad och se möjligheter!

Vi diskuterade olika scenarios och tankar kring hur vi tillsammans ska kunna bidra till få en lösning till stånd. Johnny och jag tog med oss den information vi fått för att bolla vidare med både vår egen förvaltning och med planavdelningen. Spännande fortsättning!

Onsdagen började tidigt. En rask promenad i vårregnet till Kompassen och ”äntligen” dags för Godmorgon Enköping och heta stolen. Niklas Buskenström har sedan december försökt få mig dit, men resa och sjukdom har satt käppar i hjulet två gånger. Så det blev tredje gången gillt helt enkelt!

Jag ska inte sticka under stol med att jag har något av scenskräck, trots ett förflutet som musiker. Det pirrar alltid lite extra i magen när det är en publik med i spelet. Självklart var jag sista programpunkten och fick sitta och våndas!

Men jag tyckte det ändå gick ganska bra – trots lite av tunghäfta på vissa ställen. Snabba och korta frågor från herr Buskenström skulle besvaras lika kortfattat och snabbt. Det blev frågor om allt från simhallsbygge och bygglovshantering till betydligt enklare frågeställningar med givna svarsalternativ.

Det blev snabba ryck att ta sig från Kompassen till Kommunhuset för Miljö- och byggnadsnämndens arbetsutskott. Något försenade körde vi på med ett kort kaffestopp och var klara till lunch.

På eftermiddagen var det dags för veckans första anställningsintervju. Vi är precis nu inne i en aktiv rekryteringsperiod där vi bland annat ska anställa en byggchef och det var just en kandidat till denna tjänst som stod på agendan.

Jag hann faktiskt hem en timme för att träffa familjen innan det var dags att åter bege sig till Kommunhuset och gruppmöte inför måndagens Kommunfullmäktige. Vi kommer bland annat att avhandla årsbokslut för 2015 samt att jag fått en fråga från Janne Fredriksson (c) gällande handläggningstider för bygglov.

Torsdagen var, förutom ett antal mail och några telefonsamtal, helt utan politiska uppdrag.

På fredagen var det åter dags för anställningsintervju. Denna gång handlade det om tjänsten som förvaltningschef på Miljö- och bygg. Det är inte helt enkelt att sitta på arbetsgivarstolen och ställa frågor och då speciellt inte när kandidaten redan hunnit träffa andra intervjugrupper som förmodligen ställt likartade frågor.

Fredagskvällen kändes ganska välkommen med en helg att hinna ladda batterierna på. Nu varade det inte så långt i och med Roger Petterssons ledare i EP där han under en av sina punkter skrev:

Fixa så att det går att få bygglov snabbare!

Det fick bli en kort reflektion och replik på det inlägget på min Facebook-sida enligt följande:

Konsulter inkopplade
Ytterligare ramavtal för konsultstöd på gång
Rekrytering av en koordinator i det närmaste klart
Rekrytering av en handläggare pågår
Rekrytering av en inspektör pågår
Rekrytering av byggchef pågår
Rekrytering av förvaltningschef pågår
Sjösättning av Mitt bygge inom kort ger möjlighet att hantera ansökningar digitalt – underlättar för såväl sökande som hanteringen.

Med andra ord – vi tar situationen på fullaste allvar och vidtar åtgärder för att korta handläggningstiderna. Vi ser redan att konsultinsatserna, som är en mer kortsiktig lösning, gett resultat. Parallellt med detta rekryterar vi alltså upp ytterligare i alla led för att vi också på sikt ska ha rätt bemanning för att möte upp mot det faktiska behovet!

Det får chefredaktören för EP gärna nämna i nästa ledare!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.