MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Politiken – lite som OS!

Posted on

os_ringarDet händer ganska ofta att jag får frågan varför jag engagerar mig politiskt och även vad det är som gör att jag fortsätter år från år. Jag har ju inte den mer traditionella bakgrunden med att ha varit med i SSU eller för den delen varit fackligt engagerad. Det var mer en slump att jag gick från, vad jag själv kallar, köksbordspolitiker till att gå med i partiet, men jag ångrar inte en sekund av de fjorton år det faktiskt blir i år!

Som svar på frågan varför jag engagerar mig handlar det om att få möjligheten och förtroendet att vara med och förändra och förhoppningsvis förbättra livet i vår kommun för kommunmedborgare i alla åldrar.

Det må låta som en typisk sosse-klyscha, men jag hatar verkligen orättvisor och det är också en starkt bidragande orsak till att jag vill vara med och ge alla människor bättre möjligheter! Möjligheter att leva ett bra liv i ett samhälle som bygger på solidaritet och samarbete!

Detta orättvisehat kan bottna i att morsan mätte de pappförsedda glasspaketen med linjal när jag var liten och sen delade hon dem exakt på mitten så att jag och syrran ALLTID fick lika mycket.

Eller också så beror det på farsan som ledde mig in i Hasse & Tages värld av underfundiga texter, Lindemän och revynummer – till exempel en av mina personliga favoriter ”Ett glas öl” från 88-öresrevyn!

Det som gör att jag fortsätter med politiken är många olika faktorer. Samtalen med människor som delar med sig av sina åsikter, tankar och idéer om ett bättre Enköping är för mig en av de viktigaste orsakerna. Att få ta del av detta och få förtroendet att föra dessa människors talan!

Självklart är gemenskapen med likasinnade en annan starkt bidragande orsak. Jag har genom åren inom politiken fått äran att lära känna många härliga människor, som jag dessutom delar samma värderingar med.

Det politiska spelet går inte heller att komma ifrån. Arbetet i nämnden, utskottet, styrelsen och fullmäktige är fascinerande och ger en känsla av spänning – som ett tävlingsmoment skulle man kunna säga. Lyckas man dessutom få igenom ett förslag, något man verkligen tror på, blir det en tillfredsställelse – en seger! I detta tävlingsmoment är fair play en oskriven men ändå självklar regel!

Sen har vi allt spännande man får vara med om – och det kan ibland bli tvära kast. Bara den senaste veckan har varit riktigt innehållsrik med stor variation.

Förra tisdagen hade vi arbetsutskott i Miljö- och byggnadsnämnden där vi bland annat besökte Koby för att diskutera vindkraftverk.  Onsdagskvällen tillbringades med partikamraterna i fullmäktigegruppen. I torsdags kväll diskuterade jag kultur i vår kommun med en härlig blandning människor. Det var både partikamrater och människor som inte är politiskt engagerade, men med ett genuint kulturintresse!

Helgen tillbringades på Ålands hav tillsammans med 1200 sossar från hela Mälardalen! Jodå, lördagskvällen var i glada vänners lag med god mat och tillbehör (betalades med privata medel). Söndagen var fylld av seminarier och föreläsningar med fokus på valrörelsen!

Måndag och tisdag denna vecka blev två heldagar med bokslut för 2013. Även om det blir korvstoppning, massor av siffror och statistik är det oerhört givande att få en helhetssyn av de kommunala verksamheterna på våra förvaltningar och bolag.

Tisdagskvällen gick också i politikens tecken. Det började med en demonstration mot nedskärningarna i skolan och avslutades med årets första kommunfullmäktige och ett kort inlägg från talarstolen.

Apropå talarstolen! Det infaller alltid en form av skräckblandad förtjusning och adrenalinet får blodet att pumpa lite extra när man ska upp. Jodå, det är så fortfarande trots att jag suttit i fullmäktige dryga två mandatperioder, men det går bättre och bättre. Tidigare var jag tvungen att ha allt nedskrivet, men nu går det faktiskt ganska bra att gå upp i talarstolen och prata mer fritt från hjärtat! Träning ger färdighet!

Avslutningsvis har vi då valåren! Höjdpunkten och resultatet av det långa politiska arbetet. Lite som OS skulle man kunna säga. Under tre och ett halvt år försöker man hela tiden prestera så bra som möjligt. Man försöker vinna så många segrar som möjligt. Det sista halvåret är det nog så att det största fokuset ändå är på dagen med stort D. Därmed inte sagt att man inte ska prestera sitt bästa även under den perioden. Formkurvan måste hela tiden peka uppåt – för att i september ha nått sin topp och målet måste hela tiden vara SEGER! Det finns inget annat!

Några väljer idrott, andra väljer musik. Jag har valt politik – och jag ångrar inte en sekund!

/Matz

One thought on “Politiken – lite som OS!

  • Matz Keijser's Blogg | Good vibrations 12 mars, 2014 at 11:59
    Reply

    […] exakt en månad sedan skrev jag ett blogginlägg där jag jämförde politiken med OS – att prestera under fyra år för att när det väl gäller vara på topp och ha seger som […]

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.