MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Positiv trend inför valet

Posted on

Vore det val idag skulle Socialdemokraterna göra ett ordentligt kliv mot styrande ställning i länets kommuner och regionen.

Jämför man valresultatet i Enköping 2018 med Novus mätning för länet i februari är det en kraftig ökning med +7,9 procentenheter – från 25,3% till 33,2%. Det skulle innebära en ökning med 4 mandat i fullmäktige och ge totalt 17 av 51 i Enköping.

Det går självklart att spekulera kring varför partisympatierna ser ut som de gör just nu. Tittar man på hur det ser ut i riket är det en liknande trend även där.

Den stora skillnaden är i den jämförelsen är att SD i länet ligger på knappa 12% medan man i riket ligger på lite drygt 19%. Dessutom han man i Uppsala län en negativ trend och backar jämfört med 2018.

Moderaterna ökar marginellt medan Kristdemokraterna ökar 3,6 procentenheter. En slutsats man skulle kunna dra där är att M- och KD-väljare vänt tillbaka till ”moderpartierna” efter ett fyraårigt gästspel hos SD.

Centerpartiets tapp på 3 procentenheter följer rikstrenden. Även Liberalerna tappar och ligger en bit under 4%. Trots att MP ökar i länsmätningen lyckas man inte klättra mer än 0,5 procentenheter och har även de en bit upp till 4%.

Vänsterpartiet ökar rejält med 7,3 procentenheter och landar i länsmätningen på 11,4%, vilket gör dem till fjärde största parti – bara 0,4 procentenheter bakom SD.

Den största ökningen står alltså Socialdemokraterna för och befäster sin ställning som största parti – med marginal. Man kan förmoda att vi ser en Magdalena Andersson-effekt efter att hon valdes till partiordförande i höstas och därefter axlat manteln som statsminister med bravur.

Det kan också vara en signal om att väljarna vill se förändringar i kommuner och regionen med tydliga majoriteter i styrande ställning. I Enköping har vi sett en fempartikoalition som styrt under fyra år i minoritet, där man i alla beslut varit beroende av att ytterligare ett parti röstat med dem och där SD haft vågmästarroll.

Det är 178 dagar kvar till valet och mycket jobb kvar att göra. Men med de förutsättningar som beskrivs i Novus opinionsmätning känns det fullt rimligt att sätta upp en hög målsättning.

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.