MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Rapport från partikongressen

Posted on

Det kändes oerhört stort att kliva in i plenum på Svenska Mässan i Göteborg på onsdagseftermiddagen. Tillsammans med 349 ombud från hela landet, som i fem dagar ska staka ut den socialdemokratiska politik vi kommer att gå till val på i september 2022.

Partikongressen har föregåtts av en hel del förarbete. Mitt ansvarsområde föll på skola och kunskap. Det har lästs partistyrelsens förslag till riktlinjer, motioner och besvaranden. Fokus har självklart varit att bevaka motionerna från distriktet och arbetarekommunerna i länet och hur de bemötts av partistyrelsen. Några att-satser hade bifallits och andra besvarats. Inget avslag på någon av våra att-satser inom mitt ansvarsområde.

Jag började tidigt förbereda mig för att gå upp i ett anförande, där jag ansåg att det fanns anledning att få partistyrelsen på bättre tanker. Den 19 oktober genomfördes en digital temagruppsträff, där vi som ombud fick möjlighet att bolla våra tankar med representanter för partistyrelsen. Under det mötet kom många av mina synpunkter även från andra ombud och togs emot på ett positivt sätt från partistyrelsen. Vi fick även på kongressens första dag tillfälle till ytterligare ett temagruppstillfälle för att finslipa argumenten.

Strax innan mitt område skulle behandlas på kongressen kom så en reviderad version av riktlinjerna från partistyrelsen och jag kunde konstatera att de varit oerhört lyhörda och fått med stora flertalet av ombudens synpunkter. Därför valde jag att dra tillbaka min plats på talarlistan.

Under själva debatten kunde jag konstatera att stora flertalet av ombuden som var uppe i talarstolen var nöjda med formuleringarna i riktlinjerna och att vi som parti nu tydligt markerar att det ska bli ett slut på marknadsexperimentet inom skolområdet och där vi kommer att driva en politik som sätter stopp för vinstuttag ur skolan.

Svensk skola ska återigen bli en av världens bästa och mest jämlika. Syftet med vår gemensamt finansierade skola ska aldrig vara vinst.
(Citat från riktlinjerna. Riktlinjerna för området i sin helhet kan du läsa här.)

Den utan tvekan största höjdpunkten på denna kongress måste nog ändå vara valet av ny partiordförande. Alla distrikt runt om i landet hade ställt sig bakom Magdalena Andersson som kandidat, så valberedningens arbete gick nog förhållandevis friktionsfritt, vilket också valberedningens sammankallande Elvy Söderström när hon för kongressen presenterade valberedningens förslag.

En enhällig kongress svarade ett högt och tydligt JA! när ordförande ställde frågan om Magdalena kunde väljas till ny partiordförande. Klubban föll ljudligt och därefter följde ett dån, som fick hela plenum att skaka. Handklapp, stamp med fötter, visslingar och tjut lyfte Magdalena Andersson fram till podiet på scenen. Mäktigt och fantastiskt att få vara en del av.

Idag torsdag höll hon sitt installationstal. Ett starkt tal som tydligt pekar ut den väg hon som partiledare vill se att partiet tar framöver. Det kommer att ställa krav på hårt arbete från vårt parti i sin helhet, på våra distrikt och arbetarekommuner. Inte helt oväntat högprioriterar Magdalena Andersson kampen mot kriminaliteten, men också klimatkrisen.

Det som ändå fick kongressombuden att jubla mest var löftet om att återta kontrollen över skolan och sjukvården:

Våra skattepengar ska självklart göra största möjliga nytta. Det gör de inte i fickorna på aktieägare, riskkapitalister eller dyra konsulter. Vi har i årtionden tillåtit vår välfärd att vara en experimentverkstad.

Talet blev också väldigt personligt när Magdalena berättade som sina föräldrar och det märktes tydligt i hennes röst att det var känsligt och viktigt.

1921 infördes kvinnlig rösträtt i vårt land. 2021 väljer vi (för andra gången) en kvinnlig partiordförande. Om allt går som det ska kommer Sverige inom kort ha sin första kvinnliga statsminister!

Idag kan jag som sosse säga att jag är:
BÅDE STOLT OCH NÖJD!

/Matz

One thought on “Rapport från partikongressen

  • Christer Holm 5 november, 2021 at 15:40
    Reply

    Bra jobbat

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.