MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Rasism får ALDRIG normaliseras

Posted on

saga_vissa_sakerEtt snabbt agerande från centerledningen i Enköping och Germund Andersson har fått kliva av sina politiska uppdrag efter att ha uttryckt sig rasistiskt och främlingsfientligt på sin ”privata” blogg!

Jag vet att man inte ska sparka på den som redan ligger, men jag kan inte låta bli att reflektera lite kring hur det kunnat, och tillåtits, gå så långt. Hur har Andersson under sin tid som politiskt aktiv inom Centerpartiet kunnat komma undan med sina åsikter och sin människosyn?

Monica Hallgren och Kenneth Löthegård säger sig aldrig hört Andersson yppa sina åsikter när de träffats och kanske är det så, men någon borde rimligtvis någon gång ha hört något. Något som borde lett till en reaktion – eller?

Hallgren och Löthegård har enligt uppgift heller aldrig läst Germund Anderssons blogg. Men om man nu, som partiets lokala ordförande Monica Hallgren, tar avstånd från dessa ”förskräckliga” åsikter som uppmärksammats borde man kanske ha lite bättre koll på vad ens medlemmar signalerar för budskap ut till potentiella väljare.

För även om det anses vara en ”privat” blogg är du som politiskt aktiv och förtroendevald en representant för ditt parti. Dina ord blir partiets ord och det går inte, som Germund Andersson insinuerar, att stå för en sanning inom partikretsen och en annan när du kliver ur politikerrollen. Så länge du är politiskt aktiv är du det 24/7!

Jag har svårt att tro att Germund Andersson kunnat haft ett schizofrent förhållningssätt när det gäller grundläggande värderingar och människosyn. Jag har svårt att tro att han kunnat hålla tillbaka sin ”verklighet” på partimöten och i andra politiska sammanhang. Förr eller senare lyser det igenom och någon borde ha reagerat!

Det jag är rädd för är att denna typ av åsikter har normaliserats. Någonstans har det blivit ok att yttra sina åsikter om ”zigenare, negrer och bögar” utan att det bemöts med något annat än ett osäkert leende, som i sin tur blir en bekräftelse på att åsikten accepteras!

Om inte vi som politiska partier tar vårt ansvar, genom att säga ifrån till våra medlemmar långt innan gränsen är nådd, är vi en del av normaliseringsprocessen. Vi måste vara tydliga med att det du som politiskt aktiv uttrycker i debatter, insändare, sociala media eller i samtal med människor är hårt knutet till det parti du tillhör. Så länge du är politiskt aktiv, och kanske till och med efter det, är ditt ord partiets mening!

Vi kan och får aldrig acceptera åsikter som kränker eller diskriminerar andra människor oavsett om det handlar om etnicitet, kön, sexuell läggning, religion, funktionsnedsättningar eller något annat!

Germund Andersson tycks inte ha förstått det. Det blir också tydligt på hans blogg där han beskriver samtalet med EP:s reporter enligt följande:

Samtalet utvecklades så att jag snabbt insåg att han har en politisk agenda och när jag berättade hur jag såg på det, blev han väldigt upprörd och började försvara sig på ett sätt som var en övertydlig reaktion.

Eftersom han hade läst bloggen flera år tillbaka (vilket måste ha varit ett tidsödande arbete) frågade jag om han också hade synpunkter på mina övriga inlägg men dem godkände Jonas frikostigt.

Helt uppenbart är att Andersson inte förstått att det är hans egna ord, hans ”verklighet”, om ”primitiva grottmänniskoliknande skamsvin från Nordafrika och Mellanöstern” eller att han beskrivit hur han förföljt ”Zigenare” in på ICA för att se om de snattade, som var upprinnelsen till EP:s artikel!

Andersson förstår tydligen inte att det är hans rasistiska åsikter och hans människosyn som är orsaken till att han idag hamnat i ett ”Möte med konsekvenser”! Det spelar ingen roll om du har 200 ”rumsrena” blogginlägg när du har två som är kränkande, diskriminerande och/eller rasistiska. Din åsikt och människosyn har blottats och ska bemötas!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.