MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Regeringen vill bygga – alliansen hoppar av!

Posted on

Sverige har bostadsbrist! Det råder det ingen som helst tvivel om. Ändå väljer allianspartierna att hoppa av de samtal som förts för att komma fram till breda politiska överenskommelser för att stimulera bostadsbyggandet och komma till rätta med bostadskrisen!

Regeringen tar ändå ansvar för att förenkla för såväl den enskilde, för byggföretag och kommuner och lägger därför fram ett antal förslag som ska få ytterligare fart på byggandet. Man lägger bland annat förslag om att förenkla byggreglerna för serietillverkade hus. Man vill också se över regelverket vad gäller bullerkrav samt strandskyddet och LIS-områden.

Det finns också förslag om att helt bygglovsbefria vissa åtgärder. Högre krav kommer att ställas på Länsstyrelserna att prioritera bostadsbyggandet och samtidigt vill regeringen att antalet överklaganden ska minska.

Kommunerna ska få större möjligheter att styra upplåtelseformerna i detaljplaneprocessen samtidigt som regeringen vill stimulera till en ökning av byggandet av hyresrätter.

Totalt lägger regeringen fram 22 förslag som ska bidra till ett ökat bostadsbyggande!

Tyvärr har allianspartierna hoppat av de förhandlingar och samtal man haft med regeringen och menar att regeringen inte är tillmötesgående för de krav som allianspartierna har. Personligen känner jag, efter att ha hört fyrklöverns företrädare i bostadsfrågor, att detta avhopp mer handlar om politisk strategi från allianspartierna snarare än att ha svensk bostadsutveckling i fokus.

Samtidigt kan vi konstatera att det under de 8 åren med en moderatstyrd regering sjönk bostadsbyggandet successivt och ledde till den bostadsbrist vi idag ser, där behovet av 700.000 nya bostäder de närmaste åren är ett faktum.

Sedan maktskiftet 2014 har dock den trenden vänt och byggandet har åter satt fart. Nu vidtar regeringen alltså ytterligare åtgärder för att få en fortsatt ökning av bostadsbyggande i hela landet!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.