MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Reinfeldt tar sitt ansvar?

Posted on
DN/Ipsos senaste mätning
Rödgrönt övertag!

Återigen kommer en ny opinionsmätning, som presenteras i samarbete mellan DN och Ipsos,  och vi kan vara säkra på att dessa mätningar kommer att dugga allt tätare ju närmare valet 2014 vi kommer.

Återigen visar mätningen ett övertag för den röd-gröna sidan, som i denna mätning enbart är 0,6% från att ha en absolut majoritet! Dock är det det faktum att Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet i denna mätning är större än den samlade alliansen, som det fokuseras på i artikeln!

Återigen irriterar jag mig på att partierna som i mätningen hamnar under 4%-spärren räknas med. Både kristdemokraterna och centern tappar och hamnar på 3,2% respektive 3,7%! Återstår då Moderaterna och Folkpartiet som tillsammans får 36,9%!

Om man istället resonerar på ”mitt” sätt är ju faktiskt Socialdemokraterna bara 1,9% efter de två återstående allianspartierna och skulle då tillsammans med enbart Vänsterpartiet rent hypotetiskt kunna bilda en minoritetsregering!

I och med att moderaterna sakta, men säkert, kryper närmare att hamna under 30% är det kanske inte så konstigt att moderatledaren Fredrik Reinfeldt börjar se sig om efter nya uppdrag.

Det börjar nämligen viskas om att Reinfeldt är på tapeten att ta över efter EU-kommissionens ord­förande José Manuel ­Barroso. I alla fall om man får tro Aftonbladets webbupplaga!

Visserligen måste moderatledaren kliva av sitt uppdrag som statsminister i god tid före valet 2014. Fortsätter moderaterna sin kräftgång i kommande opinionsmätningar kommer vi kanske redan om något år få se Fredrik Reinfeldt ”ta sitt ansvar”!

2 thoughts on “Reinfeldt tar sitt ansvar?

 • Percy Westerlund 30 september, 2012 at 19:21
  Reply

  Hej Matz,
  Fullt förståeligt att framsteg i en opinionsmätning gläder dig, även om s fortfarande ligger under valresultatet 2006 (som ju betecknades som ett stort bakslag). Men akta dig för hybris. Vet du hur mycket s ledde med i opinionsmätningarna vid motsvarande tid förra mandatperioden? Den gången bekräftades verkligen Hedlunds maxim att man inte bör sälja skinnet innan björnen är skjuten.
  Man skall nog inte heller fästa så stor vikt vid Aftonbladets spekulationer om att Reinfeldt skulle bli nästa ordförande i EU-Kommissionen. Bygger på en blogg i Financial Times, där ett halvdussin tänkbara kandidater nämndes, inklusive Reinfeldt. Om Reinfeldt verkligen vore intresserad så hade han säkert inte antytt något om detta utåt, det är nämligen ett säkert sätt att bli torpederad som kandidat. Precis som i delar av svensk politik…

  Hälsningar,
  Percy

  • Matz 30 september, 2012 at 19:32
   Reply

   Helt rätt Percy. Det är valresultatet som räknas!

   Vad gäller Reinfeldts eventuella positionsbyte är det alltid lika spännande med medias spekulationer. Det har vi varit med om förr 😉

   /Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.