MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

Reinholdsson is back…

Posted on

I valet 2014 gjorde Kristdemokraterna ett resultat som var farligt nära riksdagsspärren – 4,57%! Sju månader senare tog Göran Hägglund konsekvenserna av valresultatet och klev av som partiledare.

Många trodde att hans efterträdare, ett 28-årigt kommunalråd från Uppsala, skulle vända den negativa trenden. Dock har Ebba Busch Thor-effekten uteblivit och det svikande väljarstödet har fortsatt.

KD har enligt de senaste väljarbarometrarna tappat 1,6% sedan 2014 och ligger på 2,9%, vilket är det lägsta stödet på närmare 20 år.

Lokalt i Enköping lyckades KD inte nå ett resultat som genererade några mandat och man har nu under innevarande mandatperiod stått utan något som helst inflytande i kommunpolitiken. Det finns ingen tvekan om att partiet strävar efter att ta sig tillbaka in i hetluften igen och man har som sagt haft fyra år på sig att slicka såren, lägga upp en valstrategi och jobba med förnyelse för att locka väljare.

Därför var det med viss förvåning jag idag kunde läsa i EnköpingsPosten att ”mr Vård och Omsorg”, 73-årige Bosse Reinholdsson, kommer att ställa upp på valbar plats. Inte nog med det – han kommer att vara partiets toppnamn på valsedeln i september!

Jag träffade Bosse för något halvår sedan och frågade då om han hade tänkt sig en come-back. Svaret kom snabbt och var ett väldigt tydligt NEJ. Anledningarna till att han nu har ändrat sig ska enligt artikeln i EP vara:

…ta tillbaka de 300-400 röster som Nystart Enköping tog från oss i förra valet
Finns det inget annat känt namn så får det bli så här.

Det är bra att ha en hög målsättningar, men faktum är att KD tappade 126 röster (inte 300-400) 2014 jämfört med valet 2010. Det var nog snarare M och C, som sammanlagt tappade 3777 röster, som tappade väljare till NE som tog totalt 3747 röster.

Läser man undersökningar sedan valet 2014 visar det sig att KD tappar flest väljare till SD och det är kanske där Reinholdsson bör lägga sitt fokus på att vinna tillbaka väljare från.

KD är ett parti som på riksnivå är inne i fritt fall och i ett ordentligt krisläge där man pratar om förnyelse i och med att man också tappat förtroende i sina kärnfrågor. Man har en partiledare som öppet flörtat med SD om både samtal och samarbete. Möjligen en strategi för att locka tillbaka överlöparna, men en strategi som helt uppenbart kört fast och varit totalt misslyckad.

Lokalt i Enköping har det varit total tystnad från KD under mandatperioden och nu när det börjar närma sig valet behövs ett affischnamn som ska locka väljarna – och valet har fallit på ”återvändaren” Bo Reinholdsson.

Någon har sagt: ”I kärlek och politik är man trogen när man inte kan vara något annat.” Kanske gäller detta även Bosse och jag önskar honom verkligen lycka till i valrörelsen. Vi ses!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.