MATZ KEIJSER

ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I ENKÖPING

S motor i svensk skolpolitik

Posted on

skola01När de senaste PISA-resultaten presenterades i slutet på förra året och det visade sig att svensk skola rasat menade vi Socialdemokrater att det enda raka var att tillsätta en skolkommission. Detta mottogs med en axelryckning av utbildningsminister Björklund (fp), som på sin presskonferens sin vana trogen skyllde resultatraset på Socialdemokraterna.

Nu kom ytterligare ett bevis på att den moderatledda regeringen sneglar på Socialdemokratisk politik för att plocka ut godbitarna och gör det till sina. De presenterade nämligen just idag att det ska inrättas en – jodå – SKOLKOMMISSION!

Det är bra att regeringen nu backar steg för steg från sin skolpolitik och följer i Socialdemokraternas spår. Det är tydligt att det är Socialdemokraterna som är motorn i svensk skolpolitik” säger Stefan Löfven. 

På dagens presskonferens meddelade Björklund dessutom att han tror att skolresultaten kommer att fortsätta sjunka fram till 2018. Risken är överhängande att den gode Björklund även fortsättningsvis kommer att beskylla Socialdemokratin för detta. Själv har han uppenbarligen inga egna förslag på hur man från alliansen tänkt vända denna negativa spiral!

Björklund sa vidare att det beräknas ta drygt ett år för Skolkommissionen att komma till sina slutsatser. Vad utbildningsministern tänkt göra för insatser under det året framkom inte heller på presskonferensen.

Vi Socialdemokrater tänker inte stå vid sidan om och titta på. Vi har konkreta förslag som vi vill genomföra så snart som möjligt efter valet. Det handlar om att  skolan redan nu måste stärkas i grunden genom mindre klasser, fler speciallärare, läxhjälp till alla elever och investeringar i lärarna. Vi vet från forskning att mindre klasser de första åren i skolan är oerhört viktigt för elevernas kunskapsresultat.

Vi prioriterar skolan här och nu, och för framtiden!

/Matz

Kommentera

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.